Decizia instanţei de judecată de la Comrat de anulare a hotărârilor Adunării Populare a Găgăuziei privind organizarea referendumurilor în regiune nu are titlu executoriu şi poate fi contestată până pe 3 februarie. În noiembrie 2013, Adunarea Populară Găgăuză a aprobat două hotărâri, una privind desfăşurarea referendumului legislativ pentru autodeterminarea externă a locuitorilor din regiunea găgăuză şi a doua, privind desfăşurarea referendumului consultativ cu 2 subiecte: cu privire la aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan şi cu privire la aderarea la Uniunea Europeană. Ambele plebiscite au fost programate pentru 2 februarie.
Cancelaria de Stat notează că, fiind emise cu încălcarea cadrului legislativ, hotărârile Adunării Populare au fost contestate în Judecătoria Comrat. La 5 decembrie, instanţa a emis o încheiere irevocabilă, prin care a suspendat executarea hotărârilor Adunării Populare. Ulterior, la 3 ianuarie, Judecătoria Comrat a emis hotărârea prin care a anulat deciziile adoptate de Adunarea Populară. Conform procedurii contenciosului administrativ, hotărârea Judecătoriei Comrat poate fi atacată în instanţa de apel în termen de 30 de zile.
La dezbaterea „Şansele dialogului civilizat dintre Chişinău şi Comrat şi alternativele periculoase ale acestuia”, deputatul liberal-democrat Valeriu Ghileţchi a spus că Adunarea Populară trebuie să stopeze procedurile de organizare a referendumurilor din 2 februarie, ca urmare a deciziei instanţei de la Comrat. Pe de altă parte, deputatul comunist Artur Reşetnicov şi deputatul în Adunarea Populară Fiodor Gagauz au insistat că decizia instanţei va intra în vigoare abia pe 3 februarie, dacă nu va fi contestată.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a spus, la o emisiune televizată, că pe 2 februarie nu va avea loc niciun referendum, deoarece Codul Electoral stabileşte exact condiţiile şi problemele supuse la referendum, iar ceea ce se întâmplă în regiune este o acţiune politică.