Membrii Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a Camerei Deputaților au discutat în ședința din 26 mai, propunerea legislativă a deputatului Ovidiu Raețchi privind înființarea Centrelor Comunitare Româneşti în străinătate,
Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării şi Comisia pentru politică externă fiind sesizate pe fond.
Proiectul de lege propune înființarea, pe lângă misiunile diplomatice ale României, de către statul român, a unor Centre Comunitare Românești, în statele în care sunt înregistrați cel puțin 5.000 de cetățeni români. Rolul acestor centre va fi să contribuie la păstrarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric. De asemenea, inițiatorii consideră că, în cazul reîntoarcerii în țară, faptul că în aceste centre se va vorbi și învăța limba română, va facilita reîntegrarea copiilor în sistemul de învățâmânt din România.
Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului legal pentru înfiinţarea unor Centre Comunitare Româneşti în străinătate, în scopul promovării culturii, istoriei, tradiţiilor româneşti, precum şi în scopul păstrării identităţii lingvistice şi întăririi coeziunii în comunităţile de români din afara graniţelor ţării.
Membrii comisiei au examinat propunerea legislativă, cu observaţiile şi propunerile Consiliului Legislativ, expunerea de motive, precum şi avizele comisiilor sesizate pentru aviz, precum şi punctul de vedere al Guvernului care nu susţine iniţiativa legislativă.
Reamintim că secretarul de stat Sebastian Hotca a precizat pe 28 aprilie că “ Guvernul nu susține înființarea acestor Centre Comunitare Româneşti în străinătate raportat la faptul că avizarea acestora presupune costuri majore care nu au fost estimate, costuri administrative și de personal. Din păcate, aceste costuri nu pot fi suportate și susținute din bugetul Ministerului Afacerilor Externe alocat DPRRP. Măsurile de sprijin pentru românii de pretutindeni se suprapun cu direcțiile de acțiune care se realizează în prezent de Departament: cele 5 programe de finanțare pe care DPRRP le are în lucru și în finanțare. Considerăm că scopul propunerii legislative poate fi realizat de alte instituții care funcționează în prezent, respectiv Institutul Cultural Român și Institutul Limbii Române”.
În ceea ce privește condiția din propunerea legislativă a semnării solicitării de înființare Centrelor Comunitare Românești de cel puțin o treime din membrii comunității de români dintr-un stat străin, Consiliul Legislativ sugerează este relevant numărul cetățenilor români care au inițiativa înființării Centrelor, nu și numărul total al cetățenilor români din comunitatea respectivă: “Propunem stabilirea unui număr determinat de semnături, drept condiție necesară înființării Centrelor Comunitare Românești, și nu a unui procent din numărul total al românilor din statul respectiv”, se arată în avizul referitor la propunerea legislative.
Având în vedere observaţiile Consiliului Legislativ, deputatul Ovidiu Raeţchi a adus amendamente la iniţiativa legislativă.
Astfel, amendamentele propuse vizează înfiinţarea Centrelor Comunitare Româneşti în baza unei solicitări adresate Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe; obţinerea calităţii de membru în cadrul Centrelor Comunitare Româneşti; responsabilitatea Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni pentru înfiinţarea Centrelor Comunitare Româneşti, precum şi scopul Centrelor Comunitare Româneşti.
Având în vedere că iniţiatorul a solicitat puncte de vedere de la Ministerul Finanţelor Publice şi de la Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni pentru avizarea actului normativ şi nu a primit răspuns, membrii comisiei au hotărât dezbaterea iniţiativei legislative în şedinţă comună cu Comisia pentru politică externă peste două săptămâni.