Camera Deputaților a votat instituirea Zilei Satului Românesc în ultima duminică a lunii septembrie, inițiativa legislativă în acest sens fiind adoptată cu 232 voturi pentru, 3 contra și 31 de abțineri.
Ziua Satului Românesc se instituie în ultima duminica a lunii septembrie și va fi organizată de autoritățile administrației publice centrale, locale, de celelalte instituții ale statului, de persoane fizice sau juridice, prin organizarea și participarea la programe și manifestări cu caracter cultural, social și științific în scopul de a aprecia și a promova satul românesc. Fondurile necesare pot fi asigurate din bugetele locale sau, după caz, din bugetele autorităților publice centrale ori ale instituțiilor publice, în limita alocațiilor bugetare aprobate.
Satul românesc este locul în care s-a format şi s-a consolidat identitatea naţională, spirituală, tot ceea ce alcătuieşte unicitatea neamului românesc. Patrimoniul nostru spiritual şi material, concretizat în tradiţii, obiceiuri, meşteşuguri vechi şi moduri de viaţă bine rânduite, constituie un important material de reflecţie cu privire la prezent şi la viitor, ce se cere păstrat şi celebrat ca parte a memoriei noastre. Acest patrimoniu trebuie actualizat, înnoit, îmbogăţit, fiind necesară încurajarea renaşterii meşteşugurilor şi tehnicilor străvechi, alături de păstrarea obiceiurilor populare de tot felul.
Din fericire, în România satul tradiţional, arhaic mai supravieţuieşte încă, iar din acest motiv trebuie să apreciem şi să conservăm ceea ce avem, înainte de a fi prea târziu. Astfel, în satul românesc, întreaga comunitate este ca o familie, iar familia e cel mai sfânt lucru pentru români. La nivel european există o mişcare de revalorizare a satului, a modurilor de viaţă mai apropiate de ritmurile naturii, mai puţin poluate şi care pot să asigure omenirii un viitor mai armonios, mai sănătos.
Pentru a răspunde problemelor prezentului, este important să ne uităm la moştenirea trecutului, unde găsim deopotrivă lecţii importante cu privire la ceea ce trebuie îndreptat şi totodată posibile soluţii pentru rezolvarea sau diminuarea dificultăţilor actuale. Instituirea Zilei Satului Românesc are scopul de a ajuta locuitori de la sate, de a-i face cunoscuţi şi a-i răsplăti pe aceşti oameni ce continuă să ne ofere nouă, tuturor, o identitate, dar, în acelaşi timp are şi scopul de a ne învăţa pe noi ceilalţi, din afara satului, care ne sunt originile, de unde venim, cum ne putem bucura şi cum ne putem recrea, cum putem descoperi beneficiile şi frumuseţea unui trai curat sau a unui caracter sănătos, adevărat.
Ziua Satului Românesc trebuie să fie o adevărată sărbătoare națională a valorilor perene ale României, cu expoziții, târguri tematice, conferințe și seminarii pe tema conservării, promovării și dezvoltării străbunelor noastre așezări rurale, declară deputatul PNL Elena Hărătău.