Cu ocazia primei sale vizite oficiale în Serbia, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, s-a întâlnit miercuri, 16 aprilie, la Ambasada României din Belgrad reprezentanții Comunității Românilor din Serbia, Ştefan Mihailov, președinte, Dorinel Stan și Dorel Cebzan, vicepreședinți și Ionel Lazăr.
La întâlnire au mai fost invitați Marcel Drăgan, Lenuţa Ţăran din partea CNMNRS, Valentin Mic, Svetlana Nicolin din partea In Medias Res, Novița Neagoevici, Forumul European pentru Istorie şi Cultură, Petru Glanda şi Alecsandru Şain, directori a două şcoli românești, Petrovasâla și respectiv Grebenaţ, precum şi reprezentanţii Asociaţiei „Mâini harinici bănăţene” din Petrovasâla.
Reprezentanţii CRS au făcut o prezentare a Comunităţii Românilor din Serbia și a activității organizației, prezentând problemele de fond cu care se confruntă în momentul de față prima asociaţie a românilor din Serbia.
Liderii CRS l-au informat pe ministrul Bogdan Stanoevici că românii din Serbia sunt unica minoritate din aceată țară care nu beneficiază de dreptul la cetăţenie din partea patriei mame, fiind oferite exemple concrete asupra modului în care alte state își sprijină minoritățile ce trăiesc pe teritoriul Serbiei. De asemenea, a fost subliniată importanţa vitală a continuităţii și consecvenței, din partea României, a strategiei de sprijin a comunităţilor de români, indiferent de forțele politice care se află la guvernare în țara mamă.
Reprezentanţii CNMNRS au prezentat modul în care se desfășoară alegerile pentru Consiliu şi organizarea sa, subliniind că există îmbunătăţiri în relaţiile a acestei instituţii doar cu Ambasada României din Belgrad.
Reprezentanţii Asociaţiei „Mâini harnici bănăţene” au solicitat ca România să nu mai oferite burse de studii în învățământul superior copiilor care nu frecventează şcolile româneşti, acolo unde acestea există. De asemenea, asociația și-a prezentat activitatea și eforturile depuse pentru păstrarea şi revigorarea tradiţiilor locale a românilor din Petrovasâla.
După această întâlnire, delegaţia română a vizitat, la Panciova, sediul Asociaţiei „In Medias Res” şi sediul săptămânalului „Libertatea”, unde a avut loc întalnirea cu conducerea CNMNRS.
Pe agenda a fost inclusă și o vizită la Vârşeţ, centrul cultural şi spiritual al românilor din Serbia, unde a a avut loc o scurtă întâlnire cu reprezentanţii Consiliului Parohial al BOR din Vârşeţ şi întalnirea cu reprezentanţii autoguvernării locale din Vârşeţ.
Protocolul vizitei delegaţiei din Bucureşti a fost stabilit de Ambasada României din Belgrad.
Astăzi, 17 aprilie 2014, ministrul Stanoevici își continuă vizita în Timoc.