Site icon TIMP ROMÂNESC

Interconexiunea energetică, din nou în actualitate

România ar putea livra energie electrică R. Moldova începând cu anul 2015, în urma unor investiții pentru interconexiunea liniilor electrice Isaccea-Vulcănești.

Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei, a discutat astăzi (19 mai 2014 – n.r.) cu premierul moldovean Iurie Leancă despre dezvoltarea proiectelor de interconexiune energetică între România și Moldova.  

Dacă în privința gazoductului Iași-Ungheni lucrările sunt în fază avansată, în ceea ce privește conectarea la liniile eectrice de înaltă tensiune s-a discutat despre urgentarea studiilor de fezabilitate  pentru rețelele Isaccea-Vulcănești-Chișinău și România-Ungheni-Strășeni.

De asemenea, au fost analizate posibilitățile de alocare eficientă a fondului de asistență al Uniunii Europene pentru proiectele energetice de interconexiune.

Menționăm că instalarea unor convertoare „back to back” pe linia electrică Vulcănești-Isaccea ar permite importul de electricitate din România, costul unui astfel de convertor fiind de 65 de milioane de euro.

Autorităţile de la Chişinău au anunţat că gazoductul Iaşi-Ungheni va fi dat în exploatare la 27 august, de Ziua Independenţei R. Moldova, la un an de la începerea lucrărilor de construcţie. Acesta este menit să diversifice resursele de alimentare cu gaze a R. Moldova şi să asigure astfel securitatea sa energetică.

La începutul anului, fostul ministru al Energiei, Constantin Niță, anunța că R. Moldova ar putea beneficia de interconectarea la sistemul energetic din România începând cu 2015.

Ministrul român este însoţit în această vizită de oficiali ai Comisiei Europene, precum şi de reprezentanţi ai companiilor de stat Transgaz, Transelectrica, Romgaz şi Electrica.

Exit mobile version