Site icon TIMP ROMÂNESC

Interes crescut pentru Programul Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia

Până la 1 februarie 2016 (data limită de depunere a propunerilor de proiecte în cadrul primului apel de proiecte al Programului Interreg IPA de cooperare transfrontalieră România-Serbia), la Secretariatul Comun din cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră –Timișoara, au fost depuse 193 de cereri de finanțare.Cu un buget de 50 milioane de euro, apelul a avut termen limită pentru depunerea propunerilor data de 1 februarie 2016. Apelul rămâne deschis până la 15 martie 2016 pentru depunerea de proiecte strategice, pentru care sunt alocate 22 de milioane de euro, în cadrul acestui prim apel. Se estimează că proiectele căștigătoare vor fi selectate în luna iunie.

Programul Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia continuă finanțarea proiectelor de cooperare în zona de graniță româno-sârbă pentru perioada de programare 2014-2020, prin intermediul Instrumentului de Asistenta pentru Preaderare (IPA II), cu sprijinul Uniunii Europene și al guvernelor celor două state. Programul a fost aprobat de Comisia Europeană pe 6 august 2015, iar primul apel a fost lansat pe 15 septembrie 2015.

Bugetul total al programului este de 88.124.999 de euro, din care 74.906.248 de euro – finanțare nerambursabilă din fondurile UE. În perioada 2014-2020, vor putea fi finanțate proiecte în domeniul promovării ocupării forței de muncă și serviciilor pentru o creștere favorabilă incluziunii (18 milioane de euro), protecția mediului și managementului riscurilor (21 milioane de euro), mobilitate și accesibilitate sustenabile (21 milioane de euro), atractivitate pentru turism sustenabil (18 milioane de euro).

Aria eligibilă a Programului este constituită din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți (din România) și districtele Severno Banatski, Srednje Banatski, Južno Banatski, Braničevski, Borski, Podunavski (din Serbia).
România îndeplinește în continuare rolul de Autoritate de Management (prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice), Autoritatea Națională fiind stabilită în cadrul Biroului de Integrare Europeană – Guvernul Republicii Serbia, iar Secretariatul Comun este organizat la Timișoara, în cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timișoara, fiind sprijinit de Antena SC stabilită la Vršac, Republica Serbia. Auditul la nivelul Programului va fi realizat de Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi din România, iar atribuțiile de certificare vor fi îndeplinite de Autoritatea de Management.

Exit mobile version