Site icon TIMP ROMÂNESC

Interes pentru permanentizarea dialogului la Comrat

Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, a avut zilele trecute o întrevedere cu primarul Municipiului Comrat, Serghei Anastasov.

Cu acest prilej, ambasadorul Marius Lazurca a făcut o prezentare succintă a proiectelor derulate de România în întreaga regiune și a exprimat disponibilitatea de a examina posibilitatea unei colaborări dinamizate cu autoritățile municipiului Comrat.

Primarul Serghei Anastasov a salutat deschiderea manifestată de România și s-a referit în termeni pozitivi la proiectele derulate până în prezent în UTAG. De asemenea, primarul Serghei Anastasov s-a referit la demersurile privind atragerea investitorilor români în municipiu, precum și la potențiale arii de colaborare.

Un rol aparte în cadrul discuțiilor a revenit situației Liceului Teoretic ”Mihai Eminescu” cu predare în limba română din localitate. Cei doi interlocutori au trecut în revistă posibile modalități de îmbunătățire a condițiilor de studiu în această instituție de învățământ, pe fondul creșterii semnificative a interesului pentru studierea limbii române în rândul populației regiunii.

De asemenea, primarul Municipiului Comrat a prezentat intenția de reabilitare a școlii profesionale tehnice și transformarea acesteia într-o instituție de învățământ modernă, cu predare bilingvă română-rusă.

Cei doi oficiali au apreciat pozitiv această întrevedere și au hotărât să confere permanență dialogului dintre Ambasada României și Primăria Municipiului Comrat.

Diplomatul român s-a aflat la Comrat cu prilejul operaționalizării primului Lectorat de Limba Română din cadrul Universității de Stat din Comrat care, alături de Centrul de Informare al României din cadrul Universității, va facilita studierea limbii și culturii române atât de către studenți, cât și de alți doritori din regiune.

Cursurile de limbă română vor fi susținute de prof. dr. Ovidiu Ivancu, care i-a avut alături atât pe ambasadorul Lazurca, cât și pe rectorul Universității de Stat din Comrat, Zinaida Aricova .

Referindu-se la Centrul de Informare al României la Comrat, diplomatul român a explicat că este ”o fereastră către România, o fereastră prin care ea poate fi văzută așa cum este ea, cu dimensiunea ei spirituală, culturală, dar și ca un stat modern, parte a UE, capabil să asigure o viață prosperă cetățenilor lui. Lectoratul de limbă română a fost deschis la solicitarea Universității din Comrat și își propune să răspundă eficient nevoii de a studia limba română. Va dura atât timp cât va exista aici aceasta nevoie”.

La operaționalizarea Lectoratului de Limba Română au mai participat primarul Municipiului Comrat, Serghei Anastasov, reprezentanți ai Direcției Relații Externe din cadrul Comitetului Executiv, consulul general al României la Cahul, Anca Corfu, reprezentanți ai Universității Dunărea de Jos din Galați, membri ai corpului profesoral și studenți ai Universității din Comrat și profesori ai Liceului Teoretic ”Mihai Eminescu” din localitate.

Lectoratul de Limba Română a fost înființat în noiembrie 2015, ca urmare a semnării protocolului interinstituțional dintre reprezentanții Institutului Limbii Române și conducerea instituției de învățământ.

Exit mobile version