În perioada 11-14 mai 2017, Consulatul General al României la Salonic, în colaborare cu Societatea Culturală „Balkania Contemporană” din Atena, va asigura participarea României la a 14-a ediție a Târgului Internaţional de Carte de la Salonic.
Continuând practica începută în urmă cu patru ani, la standul României, găzduit de Pavilionul 13 al Complexului Expoziţional Helexpo, vor fi expuse volume de autori români din Grecia și de autori greci din România, precum și traduceri din ambele limbi. Astfel, vor fi expuse volume provenind din România, de la editurile Omonia, Humanitas, TracusArte, Eikon, Vivaldi, Cetatea de Scaun, Revers, Timpul și Editura UERPress a Uniunii Elene din România, precum și de la editurile Justprint, Aiora, Stamoulis Antonios și Zaharopoulos din Grecia, care au publicat, în acest an, autori români.
În cadrul programului Târgului autorii vor prezenta, alături de invitații români și greci, volume axate pe tematica „Interferențe culturale româno-elene”, incluzând opere originale în limbile română și greacă, dar și traduceri în și din ambele limbi. Prezentările vor avea loc atât la Cafeneaua literară a Târgului, cât și la standul României, în zilele de vineri, 12 mai, între orele 11:30-13:30 (standul României) și sâmbătă, 13 mai, între orele 11:00-13:00 (Cafeneaua literară) și 15:00-18:00 (standul României).
Ca evenimente editoriale menţionăm lansarea unor volume cu tematică istorică: Olimpiadele lui Zappa de Horia Alexandrescu (Editura Vivaldi), Războiul civil din Grecia (1946-1949. Emigranții politici greci în România (1948-1982) de Apostolos Patelakis (Editura Cetatea de Scaun), Relațiile româno-cipriote. Mica enciclopedie de Elena Lazăr și Rigas Velestinlis și Țările Române (Editura Omonia), precum și a antologiei„Transhumanță interbelică în Balcani. Studii și articole despre aromâni în publicațiile școlii gustiene în anii 1930” de Zoltán Rostás și Martin Ladislau Salamon (Editura Eikon).
Va fi prezentat volumul de poezii „Acolo, aici, pretutindeni, just people” de Monica Săvulescu Voudouri (Editura Tracus Arte), antologia „Scriitori români în Grecia” de Ciprian Suciu (Editura Stamoulis Antonios din Salonic), seria „Kazantzakis” a Editurii Humanitas, precum și traduceri în limba greacă ale unor piese de teatru românești:Steaua fără nume de Mihail Sebastian și Frumoasa călătorie a urșilor Panda de Matei Vișniec (Editura Justprint din Atena).
De asemenea, vor fi prezentate și alte apariții editoriale recente: „Întoarcerea grecilor în România” de Tudor Dinu (Editura Zaharopoulos din Atena), „Cosmopolitele” de Ruxandra Botea-Noula (Editura Aiora, Atena), „Poteca Furnicilor” de Silvana Todea Depounti (Editura Revers din Craiova), „Diavol cu coarne de melc” de Spiridon Popescu, (Editura Timpul din Iași), „Poetical bridges”, (Editura Scripta manet din Napier, Noua Zeelandă, tipărită la PIM Iași).
Totodată, în onoarea participării românești, Consulatul General al României la Salonic organizează un recital de muzică clasică, cu piese ale unor compozitori români și greci, oferit de flautiștii Anca Chifu și Zacharias Tarpagos din Atena, care va avea loc la Cafeneaua literară a Complexului Expozițional Helexpo din Salonic, la data de 13 mai 2017, orele 19:00.