Programul „România în muzică” organizat de Institutul Cultural Român Madrid, în colaborare cu Real Academia de Bellas Artes de San Fernando din Madrid, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, continuă în 2024 cu recitalul de pian „Între fantezie și dans în armonii pianistice” susținut de Raluca Știrbăț.
Evenimentul muzical va avea loc vineri, 1 martie 2024, de la ora 12.00, ora Spaniei, în Salón de actos al Academiei și va fi dedicat sărbătoririi Mărțișorului.
De asemenea, pe 2 martie, Raluca Știrbăț va concerta la Barcelona, la Catedrala Bonamova, un eveniment organizat în colaborare cu Consulatele generale ale României, Republicii Moldova și Bulgaria.
Programul muzical conceput de celebra pianistă Raluca Știrbăț propune o călătorie sonoră inspirată din titlul celebrului ciclu al lui Joaquin Turina „Danzas fantásticas” ca o reverență adusă minunatului public spaniol.
Călătoria muzicală continuă cu un omagiu adus lui George Enescu de compozitoarea română Violeta Dinescu, Telomer pentru pian solo (2004), unde creatoarea mărturisește că a considerat esențială „descoperirea unor structuri în imensitatea sonoră – care reprezintă haosul – structuri care permit o continuă transformare, deși rămân constante și esențializează calitatea. În această piesă, am identificat o astfel de structură care se cristalizează în muzica lui Enescu și am prezentat-o într-o nouă constelație”.
Carillon nocturne op. 18 (1916) reprezintă una dintre cele mai originale, vizionare și enigmatice piese din creația compozitorului român George Enescu, o compoziție de-a dreptul hipnotizantă și care își devansează epoca cu decenii, considerată de compozitori și muzicologi de marcă drept un diamant rarisim care nu a putut, din păcate, să-și pună amprenta asupra evoluției limbajului muzical în momentul în care a fost creată, din cauza unei nefericite rătăciri a partiturii în timpul Primului Război Mondial și regăsirea ei tardivă abia în anul 1957 la Iași, România, orașul natal al pianistei de astăzi.