Evoluţiile recente din Belarus, situaţia regională de securitate şi conduita ilegală a regimului Lukaşenko în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei au fost temele de discuţie abordate de ministrul Afacerilor externe, Bogdan Aurescu, cu Svetlana Tihanovskaya, liderul opoziţiei belaruse, aflată în vizită la Bucureşti pentru a participa la Reuniunea Liderilor de la München, se arată într-un comunicat remis de MAE.
Potrivit comunicatului, șeful diplomației române a semnalat ”îngrijorarea părții române cu privire la deteriorarea constantă a situației interne din Belarus și a condamnat decizia autorităților de la Minsk de a sprijini în mod fățiș războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei” și ”a făcut apel la unitatea opoziției belaruse în exil, ca element de coagulare și promovare, în continuarea aspirațiilor pentru democrație în rândul cetățenilor belaruși”.
Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat eforturile consecvente ale României pentru a menține situația din Belarus pe agenda Uniunii Europene și internaționale. A reamintit Declarația comună a Președintelui României, Klaus Iohannis, împreună cu omologii din Polonia și Lituania, din septembrie 2020, care a promovat necesitatea unui sprijin european ferm și articulat pentru transformarea economică a Belarusului democratic, precum și demersurile ulterioare pe baza cărora Uniunea Europeană a definit un Plan economic pentru un Belarus Democratic în valoare de 3 miliarde de euro.
Totodată, șeful diplomației române a menționat rolul activ al țării noastre în sprijinul societății civile, a mass-media independente și a opoziției politice belaruse. În context, a prezentat formele de sprijin acordat de România în beneficiul poporului belarus, menționând, printre altele, contribuția națională cumulată de 275.000 de euro prin instrumentul European Endowment for Democracy, respectiv alocarea a 35.000 de euro în sprijinul Platformei Internaționale de Responsabilitate pentru Belarus sau bursele pentru studenții belaruși oprimați de regim.
La rândul său, Svetlana Tihanovskaya a mulțumit României pentru sprijinul politic și diplomatic, precum și pentru asistența concretă furnizată, subliniind voința exprimată a majorității populației belaruse de neimplicare a Belarusului în războiul ilegal și neprovocat dus de Rusia împotriva Ucrainei și accentuând importanța unui sprijin activ, în continuare, din partea comunității internaționale pentru restaurarea democrației în Belarus.
Imediat după fraudarea alegerilor prezidențiale din Belarus de către regimul Lukașenko, Președinții României, Lituaniei și Poloniei au adoptat, la 21 septembrie 2020, o Declarație comună în care subliniau „voința comună de a susține Poporul Belarusului în construirea unui parcurs democratic, printr-o conducere de stat aleasă democratic, o societate civilă liberă, prin economie de piață și prin statul de drept” și au accentuat sprijinul pe care Uniunea Europeană, ca putere economică globală majoră, ar putea să îl aloce poporului belarus prin „propunerea unui pachet de asistență pentru transformarea economică a Belarusului democratic”. În baza acestei propuneri, Uniunea Europeană a adoptat la 28 mai 2021 un Plan economic pentru un Belarus Democratic în valoare de 3 miliarde euro ce va fi accesat de administrația centrală belarusă liber aleasă, pe perioada tranziției post-Lukașenko.
Pe fondul fraudării alegerilor prezidențiale de către regimul Lukașenko (9 august 2020), Comisia Europeană și statele membre ale Uniunii Europene și-au exprimat susținerea față de societatea civilă și presa independentă din această țară, inclusiv prin acordarea de asistență financiară. Organizația European Endowment for Democracy (EED) a fost înființată în anul 2013 de UE și statele membre și funcționează ca entitate independentă care acordă granturi și asigură expertiză pentru promovarea proiectelor destinate consolidării democrației și drepturilor omului, în statele din Vecinătatea Estică și Vecinătatea Sudică ale UE, respectiv în Balcanii de Vest și Turcia. Platforma Internațională de Responsabilitate pentru Belarus (International Accountability Platform for Belarus – IAPB), inițiativă sprijinită și de România, a fost lansată în luna martie 2021, pentru a sprijini documentarea și anchetarea încălcărilor grave ale drepturilor omului produse în Belarus în urma fraudării alegerilor prezidențiale.