Președintele României, Klaus Iohannis, îl va primi miercuri, 15 iunie 2022, pe președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța.
Cei doi șefi de stat vor avea convorbiri oficiale și se vor întâlni cu militarii români, francezi și din celelalte țări aliate care se află pe teritoriul României în cadrul efortului aliat de întărire a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în contextul deteriorării situației de securitate din cauza agresiunii ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Vizita președintelui Franței are loc pe fondul unui dialog politic bilateral intens și în cadrul amplu oferit de Parteneriatul Strategic dintre cele două țări, precum și de cooperarea strânsă în plan european și internațional. La acestea se adaugă și decizia recentă a Franței de a fi națiune-cadru pentru Grupul de luptă aliat din țara noastră și de a participa cu trupe la acesta.
Cei doi președinți vor discuta despre modalitățile de a consolida pe mai departe Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018 prin semnarea, la Paris, de către Președinții Klaus Iohannis și Emmanuel Macron, a Declarației Politice aferente, ale cărei direcții de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs semnate în 2020.
Aderarea României la spațiul Schengen și implicarea sa activă în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene va fi, totodată, abordată în cadrul discuțiilor.
O atenție deosebită va fi acordată coordonării pozițiilor celor două state în pregătirea reuniunilor Consiliului European de la Bruxelles, precum și a Summitului NATO de la Madrid, care vor avea loc în a doua parte a lunii iunie.
Un subiect prioritar pe agenda întâlnirii va viza evoluția situației de securitate din regiune și efectele multiple ale războiului din Ucraina, alături de susținerea acordată Ucrainei și refugiaților ucraineni, precum și propunerile legate de reconstrucția acestei țări.
Cei doi șefi de stat vor discuta despre sprijinirea în continuare a Republicii Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări generate de efectele agresiunii ruse în Ucraina, inclusiv prin continuarea eforturilor de asistență prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată la inițiativa României, Franței și Germaniei în luna aprilie.
Cererile de acordare a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, precum și sprijinul concret pentru integrarea europeană a acestora vor figura, de asemenea, pe agendă.