Site icon TIMP ROMÂNESC

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland. Situația școlilor cu grafie latină din Transnistria, pe agendă

Problematica transnistreană şi situaţia şcolilor cu predare în grafie latină a fost discutată de ministrul Titus Corlăţean cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, aflat în vizită în România.

În cadrul convorbirilor, cei doi oficiali au abordat teme privind cooperarea dintre România şi Consiliul Europei, pe diferite domenii de interes, respectiv: reforma Consiliului Europei, priorităţile Secretarului General, cooperarea între România şi Consiliul Europei, sprijinul pe care autorităţile de la Bucureşti îl acordă activităţii Consiliului Europei în ce priveşte respectarea obligaţiilor şi angajamentelor asumate de statele membre, evoluţiile din Vecinătatea Estică şi susţinerea de către România a eforturilor organizaţiei în regiune.

Cu această ocazie, înaltul oficial al Consiliului Europei şi-a manifestat interesul pentru continuarea dialogului bilateral, în scopul consolidării cooperării  cu România.

Vizita Secretarului General al Consiliului Europei la Bucureşti a permis trecerea în revistă de către cei doi demnitari a rezultatelor pozitive din cooperarea bilaterală iniţiată în anul 2013 şi concretizată în acest an prin operaţionalizarea Oficiului privind combaterea criminalităţii informatice al Consiliului Europei ce va funcţiona la Bucureşti începând din acest an.

Cei doi interlocutori au subliniat, în cadrul întrevederii, importanţa deciziei recente a Curţii Europene a Drepturilor Omului privind legislaţia adoptată de România în domeniul restituirii proprietăţilor, prin care se confirmă caracterul efectiv al noii legislaţii româneşti în materie, definitivată pe baza cooperării excelente cu organizaţia de la Strasbourg, precum şi a aderării Uniunii Europene la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care va avea o contribuţie esenţială în procesul general de consolidare a sistemului european de protecţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre criza din Ucraina şi perspectivele de soluţionare a acesteia, mai ales după alegerile din 25 mai, efectele acesteia pentru ţările din zonă, precum şi modalităţile concrete prin care organizaţia de la Strasbourg poate ajuta Ucraina în stabilizarea ţării şi continuarea procesului democratic.

Un punct distinct în cadrul discuţiilor a fost legat de problematica transnistreană, fiind abordată şi situaţia şcolilor cu predare în grafie latină.

Demnitarul român a prezentat obiectivele Conferinţei ministeriale pe teme de justiţie şi afaceri interne de la Bucureşti şi a reafirmat rolul pro-activ al ţării noastre pentru susţinerea proceselor democratice regionale, atât din Balcanii de Vest, cât şi din ţările din Vecinătatea Estică.

Exit mobile version