Site icon TIMP ROMÂNESC

Întrevederea prim-ministrului Florin Cîțu cu președintele Consiliului European, Charles Michel

Prim-ministrul Guvernului României, Florin Cîțu, a avut astăzi, 12 februarie 2021, o întrevedere cu președintele Consiliului European, Charles Michel, în contextul vizitei pe care o efectuează la instituțiile europene.

Cei doi oficiali au avut discuții privind dosarele majore la nivelul Uniunii Europene, cu accent pe gestionarea crizei generate de pandemia de COVID-19, eforturile de relansare economică la nivel european şi agenda externă a Uniunii.

Prim-ministrul Florin Cîțu a prezentat prioritățile Guvernului României și a exprimat angajamentul țării noastre de a sprijini în continuare, ca stat profund atașat proiectului european şi valorilor sale fundamentale, eforturile de consolidare a coeziunii și convergenței la nivelul Uniunii. Președintele Charles Michel a exprimat aprecierea pentru conduita profund pro-europeană a țării noastre și pentru excelenta cooperare cu România în cadrul Consiliului European.

Cei doi înalți oficiali au fost de acord cu privire la necesitatea continuării eforturilor pentru o acțiune coordonată la nivel european ca răspuns la efectele pandemiei de COVID-19.

Prim-ministrul Florin Cîțu a subliniat importanța pe care România o acordă asigurării unui proces de vaccinare continuu, fără sincope, şi a arătat că este esențial ca acțiunea Uniunii să asigure, pe de o parte, aprovizionarea cu vaccinuri, iar, pe de altă parte, să garanteze implementarea măsurilor necesare relansării economice, bunei funcționări a pieței unice, a fluxului de bunuri și servicii esențiale şi a liberei circulații a persoanelor.

Prim-ministrul Guvernului României a reliefat, totodată, necesitatea transmiterii unui mesaj de solidaritate, mai ales față de partenerii cei mai apropiați ai Uniunii Europene, precum țările din Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic, prin sprijinirea campaniilor de vaccinare și donarea de doze de vaccin, evocând, în context, angajamentul asumat de România de a dona 200.000 de doze către Republica Moldova. Președintele Charles Michel a fost de acord pe deplin cu această abordare și a exprimat susținerea pentru dezvoltarea unui mecanism eficient în acest sens.

 

În contextul discuțiilor privind operaționalizarea bugetului european și a instrumentelor de redresare economică, prim-ministrul Florin Cîțu a exprimat aprecierea față de rolul deosebit pe care președintele Consiliului European l-a avut în obţinerea acordului la nivel european pe acest subiect în iulie 2020. Totodată, premierul român a evocat eforturile României pentru finalizarea Planului Național de Redresare și Reziliență.

Cei doi înalți oficiali au discutat și despre implementarea Pactului Ecologic European, premierul român subliniind susținerea României pentru obiectivele stabilite la nivelul UE, în același timp cu ajustarea procesului de implementare în funcție de specificul fiecărei țări, în cazul României fiind necesară o tranziție corectă și sustenabilă de la folosirea cărbunelui la cea a gazului natural și apoi la hidrogen, cu susținerea adecvată a costurilor sociale implicate.

De asemenea, premierul român a pledat pentru finalizarea MCV, în urma îndeplinirii recomandărilor Comisiei Europene, pentru care Guvernul pe care îl conduce este pe deplin angajat, respectiv pentru aderarea României la spațiul Schengen, având în vedere că țara noastră a îndeplinit toate condițiile. Președintele Charles Michel a exprimat susținerea pentru eforturile României pe cele două dosare.

 

Întrevederea a facilitat și o discuție privind o serie de aspecte de pe agenda externă a Uniunii Europene.

Astfel, prim-ministrul Florin Cîțu a exprimat așteptarea ca Summit-ul Parteneriatului Estic din acest an să reconfirme importanța acestei inițiative europene, punând accentul pe necesitatea ca agenda post-2020 să se concentreze pe apropierea statelor Parteneriatului Estic de valorile europene.

De asemenea, prim-ministrul României a subliniat oportunitatea deosebită deschisă prin mandatul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, pledând pentru consolidarea sprijinului european pentru impulsionarea reformelor democratice din Republica Moldova, promovate de noul președinte, conform opțiunii pro-europene a cetățenilor săi.

Au fost totodată abordate relațiile UE cu Rusia și Turcia.

Exit mobile version