Generalul Nicolae-Ionel Ciucă, șeful Statului Major al Apărării, a avut sâmbătă, 22 iunie, o întrevedere, cu comandantul Comandamentului European al SUA, generalul Tod D. Wolters, la Bordușani, cu ocazia Zilei Distinșilor Vizitatori a exercițiului SABER GUARDIAN 19 (SG19).
Subiectele abordate de cei doi lideri au vizat modul de desfășurare și îndeplinire a obiectivelor de instruire ale exercițiul SG 19, care se constituie, în opinia celor doi generali, ca o concretizare a prevederilor Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, o demonstrație a unității forțelor implicate, solidarității, coeziunii, nivelului ridicat de instruire, organizare, echipare şi interoperabilitate între forțele aliate. De asemenea a fost reiterată nevoia unei prezente puternice în regiunea Mării Negre, acordarea sprijinului militar în Afganistan și continuarea cooperării militare dintre România și SUA, ca parteneri strategici.
Generalul Ciucă a mulțumit pentru sprijinul acordat în cadrul parteneriatului strategic și pentru contribuția concretă a SUA la implementarea în ritm accelerat a deciziilor adoptate la Summit-urile de la Varşovia și Bruxelless privind postura aliată pe întregul flanc estic al Alianţei, care cuprinde şi prezenţa înaintată adaptată (tailored Forward Presence – tFP) în regiunea Mării Negre. ”,Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, alături de angajamentele în cadrul NATO şi Uniunii Europene, reprezintă fundamentul profilului de securitate al României”, a mai precizat generalul Ciucă.
Generalul Wolters a mulţumit României pentru angajamentul puternic în cadrul Alianţei, pentru găzduirea SG 19 și a reafirmat intenția SUA pentru dezvoltarea relației militare cu România, concretizată anul acesta, printre altele, prin executarea , în premieră, de trageri reale cu sistemele Patriot la Capu Midia.
Activitățile de instruire în comun planificate în cadrul SG19 au inclus exerciții tactice de stat major și cu trageri de luptă, forțări ale cursurilor de apă, deplasarea tactică a Regimentului 2 Cavalerie al SUA din Germania în România, precum și activități cu specific medical.
Pentru eficientizarea activităților de instruire în context internațional, SG19 a fost conexat cu o serie de alte exerciții naționale si multinaționale, numărul total de militari participanți ridicându-se, astfel, la aproximativ 13.500 de militari din 14 țări aliate și partenere (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Germania, Marea Britanie, R. Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Turcia, Ucraina, și SUA), dintre care 7.600 sunt militari români.