”Învățătorii de ieri și de azi sunt eroi ai neamului nostru. Eroi care folosesc în lupta lor abecedare și cărți în limba română, pe care le apără uneori cu prețul propriei vieți și libertăți, așa cum s-a întâmplat nu de puține ori în istoria poporului român. Ei sunt rezistența noastră blândă în fața tuturor celor care vor să ne facă să uităm că suntem români”, se arată în mesajul transmis de profesorul Angel Tîlvăr, ministru delegat pentru relația cu românii de pretutindeni, cu prilejul Zilei Învățătorului.
”Dobândirea unei identități se face prin învățare. Ne învățăm limba, ne învățăm istoria; învățăm despre Eminescu și Creangă, învățăm despre toate cele care ne fac să fim români. Nu învățăm niciodată de unii singuri, cineva ne învață. Niște oameni minunați sădesc în noi cunoașterea acestor lucruri minunate. Acești oameni sunt învățătorii noștri.
Când vorbim de românii de pretutindeni, munca învățătorilor este esențială. Ei asigură, prin strădania lor, liantul identitar care ne strânge laolaltă peste granițe și distanțe, ca părți ale aceluiași popor, ca vorbitori ai aceleiași limbi. Fără ei nu am fi o comunitate, nu am avea o identitate împărtășită. Acest lucru este valabil atât pentru comunitățile istorice, cum sunt cele din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia sau Bulgaria, cât și pentru cele nou create prin mobilitate.
Prin toată munca lor, prin învățarea literelor grafiei latine, a scrisului și a cititului în limba română, prin descoperirea tradițiilor și obiceiurilor strămoșești, prin povestirea istoriei adevărate a poporului nostru, învățătorii nu ne transmit niciodată doar niște simple cunoștințe, ci ne oferă acele repere prin care devenim părți organice ale românității.
Ca orice profesiune de credință, a fi învățător presupune sacrificiu și luptă. Învățătorii noștri sunt obișnuiți să treacă peste greutăți de multe feluri în a-și duce la capăt misiunea. Pentru unii dintre ei, aceasta înseamnă și înfruntarea cu autorități care transformă școala într-un câmp de confruntare, vrând să pună lacăt sălilor de clasă, gonind elevii și prigonind dascălii – așa cum se întâmplă în Transnistria”, se mai arată în mesajul oficialului român.
Vă mulțumim, dragii noștri dascăli!