Presedintele României, Klaus Iohannis, l-a primit, luni, 13 iunie, pe preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, seful statului dând asigurări cu privire la sprijinul pentru integrarea economică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, inclusiv prin intermediul proiectelor energetice ce vizează conectarea Republicii Moldova la spaţiul energetic european prin intermediul României. Iohannis și-a declarat sprijinul consecvent şi substanţial al României pentru parcursul european al Republicii Moldova, concretizat la nivel politic, dar şi prin multiplele proiecte bilaterale de susţinere a procesului de reformă în spirit european.
Șeful statului a vorbit și despre importanța continuării susţinute de guvernul de la Chişinău a procesului de reforme interne din Republica Moldova, care să aibă relevanţă sporită pentru cetăţeni. În acest scop, preşedintele Klaus Iohannis a încurajat gestionarea cu prioritate a reformelor în domeniile justiţiei şi combaterii corupţiei, ameliorarea mediului de afaceri şi administraţia publică.
La rândul său, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova a prezentat o evaluare a situaţiei interne din ţara sa, subliniind determinarea Guvernului de a continua efortul de reformă pe baza foii de parcurs asumate la începutul anului, a sincronizării acţiunii guvernamentale cu cea de la nivelul Parlamentului, cu accent asupra reformei sistemului bancar, a reformei justiţiei şi în ce priveşte îmbunătăţirea mediului de afaceri. Andrian Candu a mulţumit în mod deosebit pentru sprijinul României în proiectul european, pentru ajutorul umanitar acordat recent de România şi pentru proiectele bilaterale cu impact deosebit implementate de România în Republica Moldova, dând exemplul proiectului introducerii SMURD. În acest context, a reiterat condoleanţele şi regretele sincere pentru recenta pierdere de vieţi din rândul salvatorilor SMURD, subliniind emoţia deosebită la nivelul întregii societăţi a Republicii Moldova declanşată de acest accident tragic.
Presedintele Parlamentului Republicii Moldova s-a întâlnit și cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ocazie cu care a trecut în revistă situaţia internă şi ultimele evoluţii din Republica Moldova în plan politic, economic şi social, a subliniat importanța reluării negocierilor pentru soluționarea conflictului din Transnistria și a prezentat priorităţile rezultate în urma discuţiilor recente de la Berlin, care includ recunoaşterea diplomelor de absolvire de pe teritoriul Transnistriei, problema plăcuţelor de înmatriculare, domeniul telecomunicaţiilor, etc.
Călin Popescu Tăriceanu a subliniat oportunitatea intensificării contactelor dintre cele două Parlamente, în vederea susţinerii perspectivei europene a Republicii Moldova şi reformelor interne necesare.
Andrian Candu a prezentat priorităţile la nivel parlamentar şi guvernamental enumerând: reluarea relaţiilor cu FMI, îndeplinirea angajamentelor rezultate în urma semnării Foii de parcurs privind măsurile de implementare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, crearea unei agende europene de lucru, comună între Legislativ şi Executiv, în contextul intrării în vigoare, la data de 2 iulie, a Acordului de Asociere la UE al Republicii Moldova, precum şi apropiatele alegeri prezidenţiale.
Președintele Parlamentului Andrian Candu și președintele Partidului Social Democrat din România, Liviu Dragnea, și-au manifestat însă nemulțumirea în legătură cu faptul că Guvernul de la București nu a deblocat încă împrumutul în valoare de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova.
Candu a precizat că temerile instituțiilor române, că banii nu ar fi utilizați corespunzător nu-și au rostul, întrucât Guvernul Filip a „demonstrat” în 5 luni că „face reforme”.
„Am dat dovadă de o determinare fără echivoc în respectarea angajamentele față de partenerii de dezvoltare, și aici mă refer și la FMI și la UE. Faptul că vom avea o vizită de negocieri a FMI la mijlocul lunii iulie denotă faptul că lucrurile sunt tangibile”, a declarat Andrian Candu. Liviu Dragnea lăudat Guvernul Filip, catalogându-l drept unul „responsabil” și „reformator”. Totodată, el a spus că a „înțeles nemulțumirea firească față de faptul că împrumutul este blocat”. „Am discutat despre situaţia din Republica Moldova. Am înţeles nemulţumirea firească pentru faptul că împrumutul aprobat de noi, de care Republica Moldova va avea foarte mare nevoie, de 150 de mln de euro, este blocat. Şi este incorectă atitudinea Guvernului. Ţara noastră vecină, prietenă, soră avea nevoie de banii aceştia. Are nevoie în continuare. N-am înţeles nici până astăzi în mod oficial de ce Guvernul a blocat ceea ce noi am aprobat”, a declarat Dragnea.
Președintele Parlamentului moldovean se află în perioada 13 – 16 iunie, în vizite de lucru la Bucureşti şi Bruxelles.