Românii din Roma au avut ocazia să îl vadă pe Ion Caramitru în spectacolul său „Dor de Eminescu” în celei de-a V-a ediție a Festivalului TeatRomania. Spectacolul a inclus un colaj din versuri celebre şi secţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale marelui poet român.
„Dacă putem să ne lăudăm azi și că suntem români, și că avem o limbă curată, și că avem o coloană vertebrală când trebuie și că putem vorbi de istorie cu fruntea sus e și pentru că Eminescu a existat” a declarat după spectacolul de la Accademia di Romania din Roma, Ion Caramitru.
Ion Caramitru îi sfătuiește pe românii din Diaspora „să nu uite limba care este suportul nostru material și moral cel mai puternic, când vorbim despre noi ca popor, ca țară și ca persoane. Limba literară îți dă structură. E un instrument de cercetare, de expunere a ființei tale intime. Și dacă se uită, și dacă nu mai transmiți la copiii, e un lucru greu de înțeles, dar se mai întâmplă și e păcat”, a mai subliniat Ion Caramitru, citat de Radio România Actualități.
În public, la spectacolul „Dor de Eminescu” s-a aflat și ambasadorul României în Italia, Dana Constantinescu, directorul general Academiei Române, profesor Mihai Bărbulescu și directorul de programe, poeta Daniela Crăsnaru, dar și conaționali și numeroși italieni.