Site icon TIMP ROMÂNESC

Israelul recrutează muncitori români în domeniul construcţiilor!

România şi Israel au semnat, ieri, la Ierusalim, prin miniștrii Rovana Plumb – ministrul MFPSPV și Gideon Sa’ar – ministrul Afacerilor Interne din statul Israel, un protocol care faciliteză trimiterea în Israel de muncitori calificați din România, pentru lucrări temporare în domeniul construcțiilor.

Aceştia trebuie să nu fi lucrat anterior în Israel, să nu aibă rude de gradul I, cu excepția fraților, care lucrează deja în această ţară, să nu aibă cazier, să fie apţi psihic şi fizic de muncă intensă în aer liber, în condițiile climatice specifice Israelului, inclusiv muncă la înălțime și manipulare de greutăți, şi să nu sufere de anumite boli cronice.

Odată ajunşi acolo, muncitorii vor primi viză și permis de muncă care să le permită şederea pe teritoriul israelian ca lucrători străini temporari, cu interdicţia de a desfăşura alte activităţi lucrative plătite sau în alt domeniu decât cel al construcțiilor.

Potrivit documentului, sunt căutaţi muncitori calificați, cu experiență și abilităţi de nivel înalt în construcții (cofraje de clădiri industriale, cofraje din lemn, capacitatea de citire a planurilor de construcție fiind obligatorie), metalurgie (capacitatea de citire a planurilor de construcție obligatorie), faianțări, lucrări de tencuire şi orice altă specializare sau calificare convenită de autorităţile competente.

Astfel, ANOFM va informa lucrătorii cu privire la plățile și cheltuielile maxime admise în legătură cu recrutarea lor, drepturile și obligațiile pe care le au şi se va asigura că aceştia au toate documentele necesare care le atestă competențele, pregătirea și experiența pentru munca în domeniul construcțiilor, precum şi cele referitoare la starea de sănătate.

La rândul ei, Autoritatea pentru Populație și Imigrație din Israel, în cooperare cu instituțiile competente naţionale, are sarcina de a proteja drepturile, condițiile de viață și de muncă ale lucrătorilor români, dar şi de a investiga plângerile și informațiile legate de încălcarea acestora. Lucrătorii români pot depune plângeri la Șeful Departamentului din cadrul Ministerului Economiei, responsabil cu drepturile de muncă ale lucrătorilor străini.

Conform protocolului, autorităţile din cele două state vor coopera pentru a permite întoarcerea rapidă și efectivă în România a oricăror lucrători temporari români care stau ilegal în Israel. Acestea vor face schimb de informații relevante cu privire la legislație și proceduri în ceea ce priveşte relațiile de muncă și infracțiunile, precum și despre intrarea, șederea, angajarea, obligațiile angajatorilor și plecarea lucrătorilor străini.

Protocolul a fost încheiat pentru o perioadă de un an, cu posibilitatea de prelungire pentru perioade suplimentare de câte un an.

Exit mobile version