Un material video despre influența otomană în viața culturală și socială din Țările Române, de la finelele secolului al XVIII-lea și mai ales, secolul al XIX-lea, va fi prezentat pe pagina de Facebook și pe canalul Youtube ale Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul la 25 februarie 2021. Captivanta prezentare este realizată de istoricul și antropologul Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului București.
Publicul va descoperi informații despre stilul de viață și evoluția socială ale bucureștenilor, în mod special. Prezentarea va aduce în prim-plan oameni, locuri și spații din București, un oraș care s-a aflat la marginea Orientului, un oraș care pentru mai bine de un secol a balansat între Orient și noua tentație europeană. Filmul a fost tradus și subtitrat în limba turcă de ICR Istanbul.
Adrian Majuru este licențiat în istorie la Universitatea din București, unde a susținut și doctoratul în domeniul geografiei umane (2004). Dintre cărțile publicate: „Bucureștiul albanez”, 2002, Editura Ararat, „Bucureștii mahalalelor sau periferia ca mod de existență”, 2003, Editura Compania, „Destinul în oglindă”, 2005, Editura Paralela 45, „Familia Minovici – univers spiritual”, 2005, Editura Institutului Cultural Român, „Bucureștiul subteran. Cerșetorie, delincvență, vagabondaj”, 2005, Editura Paralela 45, „Copilăria la români (1850-1950)”, 2006, Editura Compania, „Prin Bucureștiul albanez / Nëpër Bukureshtin Shqiptar”, ediție bilingvă română și albaneză, 2006, Editura Privirea, „București. Povestea unei geografii umane”, 2007, Editura Institutului Cultural Român, „București. Diurn. Nocturn”, 2009, Editura Curtea Veche, „Destin valah. Povestea unei geografii umane”, Editura Paralela 45, „Cum se distrau românii odinioară”, 2019, editura Corint.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și are scopul de a releva influențele și legăturile istorice și culturale dintre România și Turcia.