Site icon TIMP ROMÂNESC

„Itinerar Centenar pentru jurnaliști”

Într-o atmosferă de sărbătoare, românii de pretutindeni, din comunitățile istorice și din diaspora, participanți la proiectul „Descoperă și cunoaște România” (DCR) precum și la programul „Itinerar Centenar pentru jurnaliști” au celebrat Ziua Națională şi a Centenarului Marii Uniri, la Alba Iulia, anunță MRP.

Însoțiți de ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Elena Intotero, oaspeții din diaspora și comunitățile istorice au urmat traseul celor Trei Fortificații din Alba Iulia, care cuprinde Cetatea Medievală, Cetatea Alba Carolina și Castrul amenajat în zona Cetății Alba Carolina și s-au prins în hora unirii în fața Sălii Unirii din Alba Iulia (1918) pe care au și vizitat-o. La intrarea în Cetate, participanții la cele două proiecte inițiate de MRP au cântat, împreună cu ministrul, „Treceți, batalioane române, Carpații!”, cântecul ce i-a însuflețit pe militarii români în Primul Război Mondial, se mai arată în comunicatul de presă.

Pe perioada celor patru zile ale proiectului „Itinerar Centenar pentru jurnaliști”, cei 24 de jurnaliști români, reprezentanți ai presei în limba română din diaspora, au avut ocazia să se familiazeze cu istoria şi semnificația trilogiei Ansamblului Monumental din Târgul Jiu, compusă din „Poarta Sărutului” ,„Masa Tăcerii” şi „Coloana Infinită”, să viziteze Mănăstirea Curtea de Argeş şi să lase însemnări în Cartea de onoare a Mănăstirii Lainici, aflată la granița dintre județul Gorj şi județul Hunedoara.

De asemenea, cei 50 de etnici români din Republica Moldova, participanți ai programului DCR, ajuns la a IX-a edițe, au avut parte și de un program care a cuprins excursii tematice printre care vizita la Muzeul Civilizației Dace și Romane, la Muzeul Aurului din Brad, la Castelul Corvinilor și participarea la sărbătoarea Centenarului Marii Uniri. În ultima zi a vizitei, etnicii români participă la slujba de duminică din cadrul Mănăstirii Prislop.

La manifestația dedicată zilei de 1 decembrie, a mai participat subsecretarul de stat din cadrul MRP Lilla Debelka precum și  reprezentanți ai autorităților centrale și locale ale județului Alba.

Ajuns la a II a etapă, proiectul „Itinerar Centenar pentru jurnalişti” găzduieşte 24 de reprezentanți ai presei româneşti din Belgia, Grecia, Italia, Israel, Marea Britanie, Canada, Spania, Germania, Irlanda şi Franța. Timp de patru zile, ei au avut întâlniri cu membri ai autorităților locale şi centrale, cu reprezentanți ai cultelor, ai mass media de limba română din România, şi au part`cipat la evenimentul organizat de MRP la Ateneul Român, Gala 100 pentru Centenar.

DCR este o inițiativă a MRP destinată românilor din comunitățile istorice, a debutat în anul 2017, prin participarea a 300 de persoane, iar în Anul Centenarului s-a mărit cu 50% numărul  românilor implicați. Astfel în 2018, 450 de persoane au luat parte la program, iar ultima serie a ajuns și la Alba Iulia. Programul urmărește să-i ajute pe românii de langa granițe să cunoască România.

Exit mobile version