Volumul ”Itinerarii Diplomatice – Stockholm – Skopje – Bucureşti”, semnat de Adrian Constantinescu, a fost prezentat ieri în cadrul programului „Repere editoriale la MAE”.
La eveniment a participat un public numeros, printre care s-au regăsit reprezentanţi ai mediului academic, ambasadori în funcţie sau care şi-au încheiat activitatea diplomatică, asemenea autorului, cât şi membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.
Asemenea primului volum, şi cel prezentat ieri se înscrie în categoria lucrărilor memorialistice, reunind descrieri cu accente profesionale, dar şi impresii conturate de-a lungul ”itinerariilor diplomatice”, care oferă cititorului o selecţie de informaţii, multe dintre ele inedite, din diversele etape profesionale ale autorului.
În perioada ”mandatului suedez”, se remarcă trei realizări de excepţie, adevărate premiere în diplomaţia românească, prezentate în detaliu în paginile cărţii şi anume reglementarea definitivă a problemei arieratelor financiare ale României faţă de Suedia (2001), iniţierea şi organizarea, împreună cu Ministerul Culturii şi Cultelor şi Fundaţia Culturală Română, a ”Anului cultural al României în Suedia” (2002), respectiv realizarea vizitei de stat a suveranului Suediei în România (2003).
Pe perioada ”mandatului macedonean”, sunt prezentate aspecte în care România a devenit mai vizibilă şi apreciată în Republica Macedonia, dobândind rolul de ”mentor” al acestei ţări prin demersurile de apropiere faţă de UE.
Cartea este scrisă într-un stil alert, iar comunicarea cu cititorul este naturală, colocvială şi totodată elegantă, cu întăriri şi sublinieri utile. Bogata activitate profesională a autorului, dublată de o memorie de excepţie, i-au permis realizarea unei lucrări interesante şi utile pentru cercurile cele mai largi de cititori, de toate vârstele şi din toate categoriile socio-profesionale.
În intervenţiile lor, invitaţii l-au descris pe autor ca pe „un ambasador care a făcut servicii absolut distinse României” (acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu), un om caracterizat de „corectitudine, onestitate intelectuală, bunătate” (prof. dr. Daniel Dăianu), „un drumeţ pe diverse şi valoroase itinerarii, unul dintre acestea fiind cel al devenirii profesionale” (prof. dr. Dumitru Miron).
Aşa cum l-a caracterizat prof. dr. Dumitru Miron, „prin ceea ce a făcut, în prodigioasa sa carieră ştiinţifică, de cercetător, carieră de reprezentant al ţării pe culoarele diplomaţiei comerciale la Geneva, de exemplar exponent al lumii diplomatice mari, de ambasador la Stockholm şi la Skopje, Adrian Constantinescu este un drumeţ în calea diletantismului, imposturii sau a mediocrităţii gălăgioase”, referindu-se cu precădere la calitatea sa de ambasador în Suedia, într-o perioadă dificilă pentru ţara noastră, care făcea eforturi pentru a adera la UE şi la NATO.