Povestea lui Johann Brutler, un șvab sătmărean, revenit acasă după 20 de ani petrecuți în Germania, care a făcut din vinul de Beltiug un brand recunoscut la nivel național și chiar internațional, este prezentată de Transilvania Reporter. Dupa ce a emigrat în Germania din Beltiug în 1982, Johann Brutler s-a întors acasă în 1999 pentru a înfiinţa firma Nachbill, iar după nouă ani de navetă între Romania și Germania, în 2008, s-a stabilit definitiv în Beltiug.
Afacerea a prins, chiar dacă a început cu doar două hectare de vie. Acum plantaţia numără 25 de hectare, care se întind pe dealurile Beltiugului, împărțite în parcele care au, fiecare, propria poveste. Primele plantații au fost cu Cabernet Sauvignon, Sangiovese și Merlot. De curând, crama a început demersurile pentru a primi certificarea Bio, în concordanță cu filozofia oenologului, de a lucra împreună cu natura, și nu împotriva ei, de a planta ce trebuie și unde trebuie.
“Una din calitățile importante ale unui oenolog este spiritul de observație. Trebuie să adaugi un pic de teorie, pentru a putea acționa doar atunci când trebuie, cu cantități minime de tratamente”, spune Johann Brutler.
În 2002, a cumpărat și renovat vechea pivniță Karolyi, splendidă în trecut, dar aflată atunci în stadiu de ruină. Aici a amenajat o cramă cum puține sunt în România, redându-i imaginea demult apusă.
Paleta variată de soiuri ale regiunii viticole este alcătuită din sortimente de struguri negri Pinot noir, Merlot, Cabernet sauvignon, Sangiovese, Blaufränkisch şi Syrah, precum şi din sortimentele de struguri albi Chardonnay, Pinot gris, Sauvignon blanc, Riesling de Rin, Traminer şi Feteasca regală.
Johhan Brutler spune că selecţia soiurilor de struguri este una deosebit de reuşită, având în vedere faptul că nu avea experienţe cu aceste soiuri, sortimentele folosite în trecut azi nu ar mai face faţă, cu excepţia soiului de struguri albi denumit Grünspitz, a cărui recultivare reprezintă o sarcină importantă pentru Nachbil în viitor.
În zona Beltiugului au existat cel puțin şapte soiuri de struguri autohtoni, pe care cei de aici le-au cultivat în trecut. Nachbil se poate lăuda astăzi cu singura plantație din România de Grüner Silvaner, un soi de vin autohton, care a fost cultivat mai mult în Austria, dar care se pare că are originea în zona Șimleului Silvanei. Vinurile Nachbill se vând la prețuri de la 25 de lei la 50 de euro, în cramele și vinotecile din România sau Germania, în hoteluri și restaurante de lux.