„Jurnalistul este omul pentru care faptele sunt mai presus decât guvernarea sau opoziția, decât banii sau puterea”. Definiția a fost dată de cunoscutul editorialist Cristian Tudor Popescu, fondator al publicației „Gândul”, la o întâlnire informală cu presa de la Chișinău.
Cristian Tudor Popescu a vorbit despre mass-media din România și Rep. Moldova prin comparație, dar și despre evoluția politicii externe a Chișinăului.
„Nu este adevărat că jurnalistul trebuie să dea întrebări la care nu știe răspunsurile. Dimpotrivă, trebuie să știi posibilele variante de răspuns la 90% din întrebări pentru a putea construi un interviu bun”, a menționat CTP. De asemenea, el a spus că jurnaliștii de la Chișinău nu trebuie să fie indulgenți cu politicienii pro-europeni, ci trebuie să le taxeze greșelile.
Despre politica externă a Rep. Moldova editorialistul a menționat că trebuie să fie în continuare îndreptată spre Uniunea Europeană. Rolul jurnaliștilor este unul determinant în acest proces întrucât ei ar trebui să informeze societatea, iar închiderea posturilor care vin de la Moscova nu este o soluție, deoarece asta nu-i va face pe cei care susțin Uniunea Vamală să-și schimbe viziunile. „Posturile (n.r.pro-ruse) se închid, dar telespectatorii lor rămân. Ei nu dispar. Posturile locale ar trebui să vină cu o alternativă pentru ei. În cazul în care acestea incită la ură, faceți o sesizare în judecată. Eu așa aș proceda. Doar judecata poate decide închiderea acestor posturi.”
Întrebat de unire, Cristian Tudor Popescu crede că nu este timpul potrivit pentru aceasta. „Unirea acum ar fi ca o căsătorie a unui bărbat bogat (n.r. România) cu o fată săracă (n.r. Rep. Moldova) care înainte de nuntă i-ar spune: te iubesc, dar nu uita că te-am luat într-o fustă jerpelită. Acest lucru marchează căsnicia pentru toată viața. Atunci când Rep. Moldova va intra în Uniunea Europeană, va fi membră NATO, pe picior egal cu România ne vom trimite pețitorii și vom discuta”.
Aceasta a fost a doua vizită a lui Cristian Tudor Popescu la Chișinău, după cea din 1991 și a avut loc în cadrul proiectului “Experienţă internaţională pentru jurnaliştii locali”, organizat la initiative Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. – Ana Samson, Chișinău