Liderul UDMR, Hunor Kelemen, consideră că decizia CCR privind aplicarea, începând cu 2014, a pragului diminuat pentru referendum este un avantaj pentru maghiarimea din Transilvania, care ”a câştigat timp”. Respingând veto-ul UDMR şi al celorlalte partide din opoziţie, a decis miercuri următoarele: reducerea pragului de valabilitate al referendumurilor de la 50 la 30 de procente nu contravine prevederilor constituţionale, în cazul în care se va aplica numai după un an. Datorită deciziei nici partidele de guvernământ nu mai cred că vor putea revizui Constituţia în cursul acestui an, de asemenea poate întârzia şi înfiinţarea regiunilor administrative. Dat fiind că aproape trei milioane de cetăţeni ai României – cifră prezentă în continuare în listele electorale – lucrează în străinătate, anul trecut nici USL, care guverna cu o majoritate de două treimi, nu a reuşit să atragă la urne peste jumătate din electorat, la referendumul organizat pentru demiterea preşedintelui – a declarat Hunor Kelemen agenţiei MTI, citată de Rador.
Kelemen a explicat că în cazul în care nu va exista o nouă Constituţie, nu se vor putea forma nici regiuni administrative, ceea ce constituie o veste bună pentru maghiarime. Deşi în cursul revizuirii Legii Fundamentale s-au înregistrat progrese din punctul de vedere al minorităţilor, preşedintele UDMR a opinat că apariţia regiunilor ar putea anihila deschiderile înregistrate în alte domenii. USL plănuieşte formarea unor regiuni administrative, în care fiecare zonă locuită de maghiari ar ajunge în minoritate. De asemenea şi reprezentarea celei mai mari comunităţi maghiare, cea a secuimii, este scoasă din procesul asumării deciziilor la nivel regional.
La întrebarea MTI, dacă a dispărut pericolul asimilării zonelor locuite de maghiari în regiuni administrative cu majoritate română, preşedintele a menţionat că pericolul a fost amânat.
„Am câştigat timp. Cel ce câştigă timp, poate câştiga viaţă” – a adăugat Hunor Kelemen, precizând că proiectul de revizuire a Constituţiei urmează încă să fie adoptat de cele două camere ale Parlamentului, astfel încât UDMR va mai putea avea prilejul să argumenteze împotriva introducerii regiunilor administrative sau în favoarea introducerii statutului juridic special al zonelor tradiţionale.
Hunor Kelemen a confirmat că UDMR nu a renunţat la ideea organizării unor mişcări de masă, în cadrul cărora maghiarimea să-şi exprime poziţia faţă de regionalizare. ”Preconizăm în septembrie organizarea unei mişcări care să exprime voinţa comunităţii, vom atrage atenţia asupra pericolelor legate de transformările regionale, vom preciza ce anume credem a fi o soluţie bună din punctul nostru de vedere şi din cel al României. Prezenta decizie a CCR nu a anulat nici această intenţie a noastră şi nici această posibilitate” – a afirmat preşedintele UDMR. –