Președintele României, țară care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, a făcut miercuri precizări cu privire la situația Brexit-ului, după respingerea acordului de retragere a Marii Britanii din UE în Parlamentul de la Londra.
”Aseară, Parlamentul britanic a refuzat Acordul care a fost prezentat de Guvernul britanic, un Acord care a fost negociat. Este important de observat este că acest acord nu a fost impus de cineva altcuiva, ci este un Acord care a fost negociat de echipa stabilită de cei 27, UE 27 – care rămân, și Guvernul Marii Britanii. Acesta este un pas procedural și rezultatul este regretabil. Eu consider, în continuare, că acest Acord este unul bun, garantează, dacă în final va fi aprobat, o retragere ordonată a Marii Britanii și permite construirea unei relații viitoare în condiții bune. (…)
Ce urmează? (…) Cred că trebuie analizate două aspecte care sunt importante și pentru Uniunea Europeană, dar și pentru noi, în țară. În primul rând, Guvernul Marii Britanii trebuie să-și clarifice poziția. Trebuie să știm ce se va întâmpla în Marea Britanie în continuare. Nu s-au epuizat procedurile care pot duce, într-un final, la aprobarea acestui Acord și asta ar fi soluția cea mai bună. Pe de altă parte, Uniunea Europeană, formată din cei 27, este pregătită și pentru alte variante. Multă lume s-a întrebat dacă este posibilă o renegociere a acestui Acord sau dacă sunt poziții diferite în UE27. Și aici pot să vă spun cu foarte mare claritate: UE27, deci noi care rămânem în Uniune, suntem uniți. Nu există abordări divergente.
Pe de altă parte, acest Acord care a fost îndelung negociat și aprobat de UE27 nu va fi renegociat. Având în vedere aceste chestiuni, așteptăm poziția Guvernului Marii Britanii, însă nu este cazul de a intra în fibrilații, nu trebuie nimeni să intre în panică și nu este cazul să ne aruncăm în comentarii pe diferite scenarii posibile. Deocamdată, UE27 a aprobat acest Acord, Marea Britanie trebuie să-și clarifice poziția în continuare, după care vom lua măsurile ce se impun. Repet, UE27, deci Uniunea Europeană, este pregătită pentru toate variantele posibile, iar noi suntem pregătiți să jucăm rolul nostru de Președinție a Consiliului Uniunii Europene. Aceste lucruri sunt foarte clare și e important de știut. Pe de altă parte, foarte mulți români au rude și prieteni care muncesc sau trăiesc în Marea Britanie și își pun întrebarea ce se întâmplă cu românii noștri din Marea Britanie. În cazul în care, în final, se aprobă acest Acord, românii din Marea Britanie vor avea asigurate toate drepturile și garanțiile pentru șederea lor acolo. Este varianta cea mai bună. Însă, noi suntem pregătiți pentru negocieri care vor fi duse cu succes și în alte scenarii. Așadar, la acest moment, nimeni nu trebuie să își facă probleme pentru românii din Marea Britanie. Suntem aici, suntem pregătiți, vom avea soluții”, a declarat Klaus Iohannis.