În cadrul vizitei oficiale pe care preşedintele Klaus Iohannis a efectuat-o în Statele Unite ale Americii, şeful statului a avut, pe 26 septembrie, o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti la New York.
Aflat în mijlocul românilor, Klaus Iohannis s-a declarat bucuros de această întâlnire din două motive: “Unul personal, pentru că mă simt legat de românii din afara granițelor, cunosc și apreciez eforturile și contribuția lor pentru România, pentru cei de acasă. Întâlnirea noastră de astăzi, la fel ca și cele pe care le-am avut cu reprezentanții comunităților românești din Europa, îmi arată încă o dată că, indiferent de distanțe, apartenența la o națiune nu se pierde niciodată. În mod particular voi, cei de aici, din Statele Unite ale Americii, sunteți și departe și aproape în același timp. Departe din rațiuni care nu țin de niciunul dintre noi, aproape prin atașamentul față de România și prin valori”.
Al doilea motiv de bucurie specială pentru mine ține de semnificația contextului și locului întâlnirii, şeful statului precizând: “În condițiile în care Parteneriatul Strategic cu Statele Unite reprezintă una dintre coordonatele fundamentale ale politicii noastre externe, comunitățile românești din Statele Unite ale Americii sunt un liant între cele două state. Apreciez rolul pe care îl aveți în relațiile româno-americane și îmi doresc să găsim o cale de a-l întări și extinde. Acest parteneriat strategic nu este doar unul politic sau militar, el este deopotrivă și economic, dar și cultural”.
Klaus Iohannis vede trei căi prin care românii din SUA pot fi parte și susține acest parteneriat între cele două state: “Prima, pe care o practicați deja – și vă mulțumesc pentru felul în care o faceți – este să continuați să fiți purtătorii de cuvânt ai culturii și tradițiilor românești pe aceste meleaguri. A doua este să adăugați rolului vostru de ambasadori informali ai României în America și pe acela de emisari ai culturii americane în România. Iar când spun „cultură americană” mă refer la „cultura domniei legii” – rule of law, cum se spune aici, la tradiția americană a statului de drept, a corectitudinii şi a respectului legii în toate circumstanțele și la toate nivelurile. A treia cale este cea a parteneriatului economic. Voi, care îndrăgiți meleagurile natale și le cunoașteți potențialul, sunteți cei mai în măsură să-i îndemnați pe partenerii americani să descopere la rândul lor România, fie ca turiști, fie, de ce nu, ca investitori, știind că vor găsi în țară oameni creativi și performanți, dar și oportunități”.
În discursul său, preşedintele României a subliniat că îşi doreşte ca România să devină un exemplu de democrație și de funcționare corectă a instituțiilor publice, de care comunitatea să fie mândră.
“Am lansat odată cu începerea noului an școlar provocarea unei ample consultări pe tema educației în România. La aceasta sunt chemați să participe și românii din afara granițelor, cu experiența sau expertiza pe care au acumulat-o intrând în contact cu sistemele de educație din alte state. Comunitatea românească din Statele Unite are în rândurile sale personalități ale lumii academice și culturale, dar și mulți tineri valoroși, studenți și absolvenți de mari universități, pe care îi încurajez să se implice în acest demers. De cealaltă parte, atunci când vine vorba de ceea ce pot sau trebuie să facă autoritățile din țară pentru românii din afară, facilitarea procesului de recunoaștere a diplomelor obținute în străinătate și de echivalare a studiilor nu ar trebui să mai întârzie. Într-o societate care apreciază și respectă valoarea și performanța, acesta nu are voie să fie un impediment în calea întoarcerii în țară a celor care au studiat în afara granițelor”, a mai precizat Klaus Iohannis.