Site icon TIMP ROMÂNESC

Klaus Iohannis: Din mai 2019, nu va mai exista nicio restricție pentru români pe piața muncii din Elveția

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, joi, 1 noiembrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe omologul său elveţian, Alain Berset.

În cadrul discuţiilor au abordata modalităţile de dezvoltare a relaţiilor bilaterale, aspecte legate de principalele teme aflate pe agenda europeană, inclusiv contribuţia financiară elveţiană la Fondul de Coeziune al UE, precum şi teme regionale.

Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului UE şi a asigurat partea elveţiană că România va continua să sprijine, inclusiv din această poziţie, promovarea unui dialog deschis şi constructiv, reciproc avantajos, între Uniunea Europeană şi Confederaţia Elveţiană în toate aspectele acestei relaţii.

La finalul întrevederii președintele României, Klaus Iohannis, a susținut  o declarație de presă comună cu președintele Confederaţiei Elveţiene, Alain Berset.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:

”Domnule Președinte, onorați membri ai delegațiilor, este o deosebită plăcere pentru mine să îl primesc astăzi în vizită oficială pe domnul Alain Berset, Președintele Confederației Elvețiene, cu doar două luni înainte de preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România.

În cadrul dialogului nostru de astăzi, am analizat perspectivele de evoluție ale cooperării noastre atât în plan bilateral, cât și în plan european și, foarte important, în plan multilateral. Cu privire la relațiile bilaterale, am apreciat dinamica și profunzimea acestora, constatând, totodată, necesitatea unei mai bune valorificări a potențialului existent.

În acest context, am identificat câteva direcții prioritare de dezvoltare, precum colaborarea în domeniul culturii, educației, cercetării și inovării. Am folosit acest prilej pentru a încuraja investițiile elvețiene în România, momentan Elveția se situează pe locul 11 între investitorii străini.

De asemenea, am subliniat necesitatea creșterii schimburilor comerciale, care sunt la un nivel bun, de peste 850 milioane de euro, dar și aici avem un potențial de creștere important.  Un subiect foarte important pe agenda noastră, pe agenda mea, evident, a fost comunitatea de români din Elveția, căreia îi revine un loc aparte în relația bilaterală dintre România și Elveția.

În jur de 30.000 de români trăiesc în Elveția, în mare parte, persoane de înaltă calificare, foarte bine pregătite, foarte bine integrate, și cred că putem să spunem, care contribuie la dezvoltarea economiei și a societății elvețiene.

Am transmis, totodată, aprecierea României pentru contribuția pe care programele realizate în cadrul contribuției financiare a Elveției la coeziunea Uniunii Europene au avut-o la consolidarea colaborării sectoriale bilaterale. Suma alocată României în cadrul acestei asistențe până în prezent a fost de 180 milioane de franci elvețieni, adică peste 150 milioane de euro.

Au fost finanțate proiecte privind securitatea frontierelor, capacitatea de management la nivel local și regional, modernizarea sistemului judiciar, dar și proiecte de mediu și infrastructură, promovarea sectorului privat, inclusiv a exportului, precum și dezvoltarea socială și a resurselor umane. Mi-am exprimat mulțumirea pentru programele de până acum și speranța că se va continua într-un fel pozitiv.

În continuare aici

 

Exit mobile version