Site icon TIMP ROMÂNESC

Klaus Iohannis după reuniunea liderilor europeni: ”Am solicitat explicit soluționarea pozitivă a problemei aderării României la Spațiul Schengen în 2023”

La reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a introdus pe agenda discuțiilor problema aderării României la Spațiul Schengen. Deși nu figura pe agenda inițială a discuțiilor, liderii europeni au discutat și această problemă, președintele pledând cauza României cu argumente adecvate contextului geopolitic, economic și energetic actual.În declarația susținutul la finalul reuniunii, președintele României a trecut în revistă contribuția României la menținerea echilibrului în regiune, menționând nu doar solidaritatea, ci și implicarea pentru depășirea multiplelor crize regionale și globale, mai ales din poziția de țară de primă linie.

”Toți actorii au înțeles că aici avem o problemă care trebuie rezolvată. Impresia mea este că toți au înțeles și sunt destul de optimist că cea mai bună variantă este ca în cursul anului 2023 să fie încheiat procesul cu un rezultat pozitiv pentru România și Bulgaria”, a declarat președintele Klaus Iohannis, menționând din nou că ”România este pregătită din toate punctele de vedere pentru a deveni parte a Schengen”.

(…) ”Ne străduim și facem față, fiindcă dorim și credem că este corect. Suntem țară de primă linie pentru migranți și noi controlăm fluxul migrator. Avem rezultate foarte bune, recunoscute de surse externe, obiective. România este țară de primă linie și de prim rang, aș spune, când vine vorba de așa-numitele linii de solidaritate, de transport de bunuri din Ucraina spre piețele lumii. Peste 60% din produsele agricole exportate de Ucraina au mers prin România, pe drumurile, pe calea ferată a noastră, pe căile fluviale și prin portul de la Constanța.

Toate aceste lucruri le-am reiterat ca să nu uite lumea că solidaritatea pe care am arătat-o noi a dus la niște așteptări. Și noi, și noi, românii, așteptăm semnale clare, semne clare de solidaritate și unitate din partea Uniunii Europene. Asta înseamnă, printre altele, că avem așteptări legitime să fim primiți în spațiul Schengen. Aceste chestiuni sunt evidente și pot să vă spun că nu am fost contrazis de nimeni. Este încă un drum care trebuie parcurs”, a declarat Klaus Iohannis jurnaliștilor prezenți la Bruxelles.

Din declarația președintelui reiese că în cadrul discuțiilor despre votul dat de Austria și Olanda în problema aderării la Spațiul Schengen, pe lângă depășirea problemelor ridicate de cele două state, a solicitat explicit soluționarea pozitivă a problemei aderării României la Spațiul Schengen, motiv pentru care a purtat o discuție ”exploratorie” cu premierul suedez, având în vedere că la 1 ianuarie 2023 această țară va prelua președinția Consiliului Europei.

Exit mobile version