În cadrul întrevederii pe care a avut-o ieri cu omologul său bugar Rosen Plevneliev, președintele Klaus Iohannis a abordat şi problematica drepturilor comunităţii române din Bulgaria.
”Consider că este în beneficiul reciproc protejarea și promovarea identității naționale și a drepturilor de care comunitatea română din Bulgaria trebuie să se bucure, mai ales în ceea ce priveşte educaţia în limba maternă, aşa cum se bucură şi comunitatea bulgară din România”, a afirmat Iohannis.
La rândul său, președintele Rosen Plevneliev s-a referit la relațiile de prietenie, de parteneriat, de colaborare, care fac din România și Bulgaria sunt un exemplu în regiune.
”Istoria ne unește și nu vom uita niciodată sutele de militari români care au luptat pe teritoriul Bulgariei în timpul Războiului Ruso-Turc. Să nu uităm că sute de revoluționari bulgari au găsit pământ în România. În ceea ce privește principiile bunei vecinătăți, sunt niște exemple de colaborare și integrare în Europa”, a afirmat președintele Bulgariei .
Cei doi șefi de stat au trecut în revistă proiectele sectoriale comune în domenii precum cel energetic, transporturile, infrastructura, dezvoltarea regională, tehnologia informațiilor și comunicațiile, dar şi în domenii ca mediul, cultura și educația. A fost subliniată relevanţa aparte a proiectelor energetice comune, în special coridorul BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) şi interconectorul Giurgiu-Ruse și s-a convenit asupra intensificării negocierilor pentru finalizarea delimitării spaţiilor maritime din Marea Neagră, Klaus Iohannis arătând că România își doreşte ”o soluţie care să corespundă metodei de delimitare consacrate în jurisprudenţa instanţelor internaţionale”.
Pe agenda discuțiilor s-au aflat, de asemenea, securitatea energetică, promovarea cooperării în zona Dunării și în zona extinsă a Mării Negre, apropierea de Uniunea Europeană a partenerilor din Vecinătatea Estică.