Președintele Klaus Iohannis a subliniat contribuția consistentă a României la susținerea Ucrainei din punct de vedere logistic, în spcial prin prin portul Constanța, în cadrul Inițiativei grânelor, la care se adaugă transportul pe calea ferată și rutieră și pe Dunăre. De asemenea, acest exporta fost scutit de taxe. ”Sprijinul va continua, fiindcă de aici provine o parte semnificativă a veniturilor statului ucrainean. Pe de altă parte, este corect față de destinatar, sunt multe state care sunt destul de sărace și depind de aceste cereale care vin din Ucraina. Deci, noi vom înlesni în continuare tranzitul”, a declarat Klaus Iohannis, care a subliniat și faptul că statul român a căutat, prin negocieri cu Comisia Europeană, să protejeze și producătorii români, fără a bloca exportul cerealelor ucrainene. ”Știți că s-a deblocat un ajutor semnificativ, cred că de 100 de milioane, chiar zilele trecute, pentru producătorii care au avut pierderi din cauza unor sincope legislative, ca să mă exprim așa. Aceste chestiuni vor fi corectate”, a explicat președintele României.
În ceea ce privește problema Canalului Bâstroe, intenția statului ucrainean de a folosi acest canal pentru ieșirea la Marea Neagră nu este de dată recentă.
”Dacă se vor face lucrări sau nu rămâne de văzut. Până acum, totul a fost un mit, nu s-au făcut lucrări de adâncire, ultimele măsurări au arătat că s-au făcut lucrări de întreținere. Dacă se vor face alte lucrări decât de întreținere, care sunt absolut în regulă, acestea nu se pot face fără să fie cooptate entitățile internaționale care se ocupă de protejarea Deltei Dunării și fără România. Deci nu cred că există aici o discuție și, cel puțin, discuția care a fost s-a dovedit a fi contraproductivă. Însă, este adevărat, ucrainenii vor să existe un trafic mai intens pe Dunăre și aici noi putem, în continuare, să mai facem câteva îmbunătățiri și instituționale, dar și în felul în care se navighează pe Sulina pentru a-i ajuta”, a conchis președintele României.
Declarația președintelui României a fost făcută înaintea reuniunii Consiliului Europei de joi, 29 iunie, care a discutat despre pregătirea Summitului NATO de la Vilnius și problema războiului din Ucraina.