Site icon TIMP ROMÂNESC

Klaus Iohannis, la Chișinău: ”România este alături de Republica Moldova și de toți cetățenii săi, așa cum a fost mereu. Pe noi puteți să contați!”

”Puteți conta pe România!” -cu acest mesaj au mers la Chișinău președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă, într-un gest de solidaritate cu Republica Moldova. Șeful statului a asigurat-o pe Maia Sandu că România va continua să acorde Republicii Moldova asistență umanitară și că îi va fi alături și în procesul dificil de aderare la Uniunea Europeană.

Președintele Maia Sandu: „Mizăm pe susținerea României pentru acceptarea cererii Republicii Moldova. Viitorul european al țării noastre este incontestabil. Iar parteneriatul strategic pentru integrare europeană, dintre Republica Moldova și România, ne va ajuta să atingem mai rapid acest obiectiv, în interesul cetățenilor noștri. Solicităm, de asemenea, sprijinul României pentru deschiderea piețelor europene pentru toate categoriile de produse moldovenești care nu mai pot intra pe piața ucraineană, rusă sau belarusă din cauza războiului din Ucraina. Acceptarea produselor noastre pe piețele UE în aceste condiții va constitui un sprijin direct și semnificativ pentru agricultorii moldoveni”.

Președintele Klaus Iohannis: ”România este alături de Republica Moldova și de toți cetățenii săi, așa cum a fost mereu! Pe noi puteți să contați! Și pe lângă România, alături de dumneavoastră se află, solidar, toate statele comunității noastre europene și euroatlantice. În aceste momente complicate, vreau întâi de toate să-mi exprim aprecierea pentru efortul impresionant al doamnei președinte Maia Sandu, al Guvernului, al tuturor autorităților Republicii Moldova, precum și pentru mobilizarea exemplară a societății civile și a cetățenilor în primirea și îngrijirea persoanelor care caută refugiu din calea ororilor războiului din Ucraina”.

În declarația comună susținută de cei doi șefi de stat, președintele Maia Sandu a arătat că Republica Moldova are nevoie de sprijin pentru a depăși provocările cu care se confruntă, adăugând că 100.000 de refugați se află în continuare pe teritoriul R. Moldova. Aceasta a enumerat ajutoarele umanitare care au ajuns deja în R. Moldova, în total 72 tone de produse alimentare, produse de igienă, jucării. De asemenea, a anunțat decizia de interconectare a R. Moldova și Ucrainei la sistemul european și a cerut ajutorul României pentru deschiderea piețelor europene pentru produsele moldovenești care nu mai pot intra pe piața ucraineană, rusă sau belarusă, din cauza războiului din Ucraina, precum și susținerea integrării europene a R. Moldova ca obiectiv în interesul cetățenilor, făcând apel la comunitatea internațională pentru a obține încetarea atacului militar și oprirea luptelor din Ucraina.

Președintele Klaus Iohannis a arătat că România și R. Modova, ca vecini ai Ucrainei, trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a face față cât mai eficient efectelor războiului: ”De aceea, am venit astăzi la Chișinău, împreună cu premierul Nicolae Ciucă, cu un mesaj puternic: România este alături de Republica Moldova și de toți cetățenii săi, așa cum a fost mereu! Pe noi puteți să contați! Și pe lângă România, alături de dumneavoastră se află, solidar, toate statele comunității noastre europene și euroatlantice”.

Șeful statului a vorbit despre asistența umanitară, sub diverse forme – combustibil, resurse energetice, transporturi cu materiale de primă necesitate, deja trimise în R. Moldova pentru a fi puse la dispoziția refugiaților, precum și despre măsurile luate de România pentru organizarea coridoarelor verzi, pentru preluarea directă a refugiaților ucraineni din Republica Moldova și transportarea lor în România. ”Am realizat peste 73 de transporturi rutiere și 11 feroviare în ultima săptămână. Dorim ca aceste demersuri să contribuie la reducerea presiunii asupra Republicii Moldova. În cadrul întâlnirii de astăzi am discutat idei concrete și modalități suplimentare de aprofundare a coordonării deja foarte bune și eficiente dintre autoritățile din România și cele din Republica Moldova, pentru a veni în sprijinul celor care se îndreaptă către noi pentru a primi ajutor”, a spus Klaus Iohannis. De asemenea, prin hub-ul umanitar de la Suceava, va fi direcționată asistență concretă către Republica Moldova, și că sunt continuate demersurile de mobilizare a asistenței internaționale, inclusiv a Uniunii Europene.

”Romania face eforturi concrete, nu doar în cadrul Uniunii Europene, pentru a găsi soluții viabile și avantajoase, în interesul Republicii Moldova. De asemenea, foarte important, cred, ne vom concentra pe suplimentarea cât mai urgent posibil a asistenței financiare și tehnice, inclusiv în gestionarea fluxului masiv de refugiați din Ucraina. Am subliniat clar toate aceste elemente în contactele bilaterale pe care le-am avut la nivel înalt, precum și în intervențiile mele la recentul Consiliu European informal care s-a ținut la Versailles, la care s-a discutat, evident, și despre cererile de aderare la Uniunea Europeană înaintate de Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Am solicitat cu acel prilej să dăm dovadă, la nivelul Uniunii, de viziune și curaj, pentru a da semnalul pe care statele din Vecinătatea Estică, în primul rând Republica Moldova, îl așteaptă și îl merită. Vom continua demersurile constante, în toate formatele relevante la nivelul Uniunii, destinate mobilizării sprijinului instituțiilor europene și al statelor membre pentru traseul european al Republicii Moldova”, a spus președintele României, adăugând că drumul către integrarea europeană nu este deloc ușor și că integrarea europeană este singura cale în măsură să asigure democrația, stabilitatea, prosperitatea, dezvoltarea economică și socială ale Republicii Moldova.

Președintele Iohannis s-a referit și la conflictul prelungit de pe teritoriul Republicii Moldova, României pledând pentru ”soluționarea politică a problemei transnistrene, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute internațional și fără afectarea parcursului său pro-european”.

Răspunzând unor întrebări referitoare la posibilele piedici pe care partea transnistreană le-ar putea ridica integrării europene a Rep. Moldova, președintele Maia Sandu a subliniat din nou că  important este ce vor cetățenii Republicii Moldova, de pe ambele maluri ale Nistrului și că rezolvarea conflictului transnistrean este o problemă serioasă pentru care se caută soluții pașnice, în urma cărora statul să rămână funcțional.

Președintele Klaus Iohannis a reluat ideea necesității întâririi echilibrate a Flancului Estic al NATO, pentru a respecta doctrina NATO – prezență puternică, care descurajează: ”Cam despre asta vorbim. Noi nu dorim să atacăm pe nimeni! Repet, nu dorim un război cu nimeni. Dar nici nu putem să tolerăm să fim slabi și să fim atacați în partea vulnerabilă a Flancului Estic. În concluzie, vom solicita în continuare întărirea și creșterea capacității de apărare pe partea noastră de Flanc Estic și aceste lucruri le voi spune foarte clar la Summitul extraordinar NATO care va avea loc săptămâna viitoare, la Bruxelles”

 

Exit mobile version