Președintele României, Klaus Iohannis, a participat joi, 6 octombrie 2022, la prima reuniune a Comunității Politice Europene, care a avut loc la Praga, Republica Cehă.
La acest summit au participat, alături de reprezentanții instituțiilor europene, liderii statelor membre ale Uniunii Europene, partenerii din Balcanii de Vest, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Turcia, Islanda, Regatul Norvegiei, Confederația Elvețiană și Principatul Liechtenstein.
Desfășurat într-un moment cheie pentru continentul european, în contextul războiului ilegal și nejustificat declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, Summitul Comunității Politice Europene a oferit oportunitatea unui dialog politic pe teme privind sprijinul pentru Ucraina, reacția la escaladările recente ale Federației Ruse, asigurarea securității, situația în domeniul energiei și asigurarea securității aprovizionării, schimbările climatice și evoluțiile în plan economic.
Această nouă platformă de dialog a urmărit, de asemenea, facilitarea unor schimburi deschise și cuprinzătoare de vederi cu privire la subiectele de maximă preocupare în noul context geopolitic, astfel încât să se poată defini căi de acțiune comune, în spiritul unității și solidarității.
Preşedintele Klaus Iohannis a salutat inițiativa de înființare a Comunității Politice Europene, într-un punct de cotitură în istoria continentului, exprimând speranța ca aceasta să contribuie la intensificarea coordonării politice și a cooperării structurate între UE și partenerii săi europeni, fără însă a constitui o alternativă la procesul de extindere a Uniunii.
Preşedintele României a evidențiat în cadrul intervenției sale importanța abordării în comun cu partenerii europeni a schimbărilor profunde de securitate din prezent, aspecte care solicită un răspuns european unit și puternic. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a reiterat apelul pentru acțiuni hotărâte, coordonate şi solidare în fața eforturilor continue ale Federației Ruse de divizare a continentului european.
Preşedintele României a pledat, totodată, pentru consolidarea mecanismelor de reziliență pentru a răspunde amenințărilor hibride din partea Federației Ruse, subliniind că reducerea dependențelor, securitatea cibernetică și protecția infrastructurii critice trebuie să rămână prioritare.
Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, de asemenea, necesitatea continuării sprijinului pentru Ucraina și a evidențiat demersurile complexe întreprinse de țara noastră în sprijinul Ucrainei, în plan politic, economic, financiar, logistic și umanitar.
Pentru o înțelegere comună mai bună a amenințărilor actuale de securitate, Preşedintele Klaus Iohannis a evidențiat importanța esențială a cooperării cu alți parteneri internaționali care împărtășesc aceleași valori, pledând pentru consolidarea cooperării UE-NATO și pentru un Parteneriat Transatlantic solid, ca piatră de temelie a securității europene.
Președintele României a subliniat, totodată, importanța strategică a regiunii Mării Negre.
În contextul în care războiul din Ucraina a generat și o realiniere geopolitică, Preşedintele Klaus Iohannis a accentuat importanța revitalizării parteneriatelor internaționale și consolidării multilateralismului pentru a apăra sistemul de valori universale şi ordinea internațională bazată pe reguli.