Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a primit miercuri, 21 februarie a.c., pe viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană al Republicii Moldova, Iurie Leancă.
Agenda de convorbiri a inclus un schimb de vederi asupra aspectelor de actualitate ale agendei de cooperare a Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, cu accent asupra procesului de reforme şi a priorităţilor de acţiune relevante din perspectiva implementării prevederilor Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. De asemenea, au fost discutate perspectivele de realizare a proiectelor bilaterale de interconectare dintre România și Republica Moldova, respectiv impactul pe care evoluţiile de la Chișinău îl generează asupra agendei de reforme.
Președintele Klaus Iohannis a evidențiat sprijinul constant şi consecvent al României şi al său personal pentru agenda europeană a Republicii Moldova și, în acelaşi timp, importanța punerii în practică a reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Preşedintele României a subliniat că parcursul european reprezintă singura cale viabilă pentru viitorul Republicii Moldova. În acest sens, cei doi au discutat despre importanţa accelerării procesului de reforme, cu accent pe domeniul justiției și combaterea corupției, respectiv despre necesitatea unui efort unitar, la nivel intern, din partea tuturor actorilor care susţin atingerea obiectivului integrării europene a Republicii Moldova.
În egală măsură, Preşedintele României a subliniat importanţa unei comunicări strategice adecvate, la Bruxelles şi în capitalele statelor membre, a rezultatelor procesului de reformă, obiectiv pe deplin împărtăşit de demnitarul de la Chişinău.
Totodată, cei doi înalţi oficiali au abordat problematica proiectelor energetice, care vizează conectarea fizică a Republicii Moldova, prin intermediul României, la spațiul energetic european, în concordanță cu obiectivele integrării economice a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.
La rândul său, Iurie Leancă a mulțumit pentru sprijinul României cu privire la parcursul european al Republicii Moldova, materializat, printre altele, pe dimensiunea politică și financiară, cu impact direct în ceea ce privește îmbunătățirea calității vieţii cetățenilor moldoveni, precum şi pentru susţinerea fermă a obiectivelor europene ale Republicii Moldova pe lângă instituțiile europene şi statele membre UE.
Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană al Republicii Moldova a exprimat interesul pentru perspectiva de aplicare în planul relațiilor dintre Chișinău și București a direcțiilor de acțiune dezvoltate de Planul de Acțiune ”20 de rezultate pentru 2020”, adoptat cu ocazia Summitului Parteneriatului Estic organizat la Bruxelles, la 24 noiembrie 2017, de natură să genereze rezultate în beneficiul direct al cetățenilor.