În Azerbaidjan, la Baku, a început luni, Sumitul anual privind schimbările climatice – COP 29, care va dura până în 22 noiembrie. COP 29 ar trebui să se concentreze pe finanțarea tranziției ecologice.
Pentru al doilea an consecutiv, Summitul este găzduit de o țară mare exportatoare de petrol și de gaz, după ce COP 28 a fost organizat la Dubai.
Conferințele ONU pentru mediu reunesc, în general, lideri din lumea întreagă precum și pe delegațiile lor. La Dubai au fost circa 80.000 de participanți, dar la Baku sunt așteptați puțini șefi de stat și responsabili din sectorul financiar.
Statele membre ar trebui să se pună de acord asupra unei sume care va fi acordată statelor în curs de dezvoltare pentru a-și putea finanța tranziția energetică și pentru a evita cât mai mult posibil emisiile poluante, pentru a ajuta aceste state să facă față schimbărilor climatice dar și pentru a finanța reparațiile necesare după fenomenele meteo extreme.
Până acum, statele bogate au promis un ajutor de 100 de miliarde de dolari, pe an, între 2020 și 2025, dar promisiunea nu a fost ținută.
COP29 are loc la doar 6 zile după alegerile prezidențiale americane iar câștigătorul lor, Donald Trump, este sceptic în ceea ce privește încălzirea mediului. În primul său mandat la Casa Albă a retras SUA din Acordul de la Paris și s-a angajat să mențină acest statut.
Ca parte a planului său de a spori ambiția și de a permite acțiunile, președinția COP29 oferă un pachet echilibrat de rezultate care include următorii pași clari privind punerea în aplicare a Bilanțului global.
Președinția COP29, în parteneriat cu Agenția Internațională pentru Energie (AIE), a prezentat luni cinci oportunități cheie pentru a demonstra progrese pozitive în ceea ce privește obiectivele energetice identificate la COP28.
Cele cinci oportunități sunt:
Creșterea rețelelor de stocare a energiei și a rețelelor de electricitate ca factor cheie pentru atingerea obiectivului global de triplare a capacității de energie regenerabilă și de a garanta că beneficiile sunt realizate pe deplin.
Accelerarea implementării politicilor pentru a atinge obiectivul de a dubla progresul în eficiența energetică până în 2030.
Reducerea emisiilor de metan și combustibili fosili.
Stimularea investițiilor în energie curată în țările în curs de dezvoltare, pentru a sprijini tranzițiile acestora.