Eurodeputatul roman, Andi Cristea, va conduce delegația Uniunii Europene care va discuta astăzi și mâine, la Bruxelles, cu delegația parlamentară a Rep. Moldova, în cadrul primei reuniuni a Comitetului Parlamentar UE-Rep. Moldova (CPA UE-RM).
Potrivit programului, membrii Comitetului urmează se întrunească în două sesiuni de lucru (21 și 22 septembrie).
În cadrul primei sesiuni va avea loc un schimb de opinii cu privire la relațiile dintre UE și Rep. Moldova, evoluțiile politice recente de peste Prut, reforma justiției și măsurile anticorupție, respectarea drepturilor omului, situația din regiunea transnistreană și progresele negocierilor în formatul „5+2”, cooperarea regională a Rep. Moldova.
Pe ordinea de zi a celei de-a doua sesiuni a Comitetului figurează dezbateri cu privire la implementarea Acordului de Asociere și al celui de Liber Schimb, inclusiv în regiunea transnistreană, agenda de reforme a Rep. Moldova în domeniile social și economic, precum și chestiuni privind mobilitatea și managementului frontierei, cooperarea sectorială în domeniul energetic.
În finalul primei reuniunii a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Rep. Moldova va fi examinat proiectul Regulamentului CPA UE-RM și va fi adoptată Declarația comună, precum și recomandări adresate autorităților Rep. Moldova și Uniunii Europene.
Relațiile dintre Parlamentul European și Parlamentul Rep. Moldova se desfășoară în cadrul Acordului de Asociere UE-Moldova, care s-a semnat la 27 iunie 2014 și a intrat în vigoare cu titlu provizoriu la 1 septembrie 2014. Acest acord, care înlocuiește Acordul de parteneriat și cooperare, are rolul de a furniza un cadru clar pentru consolidarea cooperării bilaterale dintre Moldova și UE. Acordul de asociere prevede cooperarea interparlamentară prin înființarea Comisiei parlamentare de asociere (CPA) UE-Moldova.
CPA exercită controlul parlamentar asupra punerii în aplicare a Acordului de Asociere și constituie un forum deschis de dezbatere a diverselor aspecte legate de relațiile dintre UE și Moldova și a diferitelor chestiuni de interes reciproc. Această comisie are obiectivul de a impulsiona reformele concentrate asupra democrației și a pieței în Moldova, precum și în vederea unei integrări mai strânse a acesteia în cadrul UE.
Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova este compusă dintr-un număr egal de deputați din Parlamentul European și din Parlamentul Rep. Moldova. CPA poate face recomandări Consiliului de asociere.