În perioada 16 – 17 octombrie 2013, Ministerul Afacerilor Interne organizează la București Conferința Ministerială a Forumului Salzburg, important format regional de cooperare și consultări în domeniul securității interne. România, prin Ministerul Afacerilor Interne, asigură, în semestrul II 2013, Preşedinţia Forumului Salzburg, pe timpul căreia promovează dialogul şi cooperarea între statele membre ale acestui mecanism de consultări politice şi cooperare multilaterală, iar Conferința de la București reprezintă cel mai important eveniment al Președinției române.
Conferința are ca invitați miniștri de Interne și secretari de Stat din statele membre ale Forumului Salzburg – Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Vor fi prezente și ţările care fac parte din Grupul Prietenilor Forumului Salzburg din Balcanii de Vest, respectiv Albania, Bosnia şi Herţegovina, Republica Macedonia, Muntenegru şi Serbia, alături de Republica Moldova, în calitate de invitat, având în vedere atenţia aparte pe care Uniunea Europeană o acordă Balcanilor de Vest din perspectiva unei potenţiale noi extinderi.
De asemenea, vor participa reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai agenţiilor europene (Frontex, Europol, Biroul European de Sprijin în domeniul Azilului) şi ai organizaţiilor internaţionale (ICMPD-International Centre for Migration Policy Development).
Obiectivele urmărite de România pe perioada Președinției care vor fi dezbătute și în cadrul Conferinței se referă la combaterea criminalităţii informatice, un management mai eficient al migraţiei ilegale, viitorul program multianual în domeniul afacerilor interne – programul post Stockholm, evaluarea sinergiilor între mecanismele regionale sud-est europene şi valorificarea lor pentru o abordare mai bună şi cuprinzătoare a securităţii regionale.
În cadrul Forumului, miniştrii de Interne din statele membre ale Uniunii Europene se consultă şi stabilesc poziţii comune pe diverse teme aflate pe agenda europeană, iar această conferinţă reprezintă un bun prilej pentru o abordare comună şi a celorlalte subiecte de interes pentru statele prezente la București, inclusiv în ceea ce privește problematica Schengen.
Preşedinţia Forumului Salzburg este asigurată, prin rotaţie, în ordine alfabetică, pentru o perioadă de şase luni, de fiecare dintre statele membre, România asigurând până în 31 decembrie 2013 preşedinţia acestui format de cooperare.
Forumul Salzburg a fost înfiinţat în iulie 2000, la iniţiativa Austriei, şi reuneşte, în prezent, miniştrii de interne din Austria, Bulgaria, Cehia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria şi Croaţia. Acesta a fost creat ca un mecanism de cooperare la nivelul statelor din Europa Centrală, fiind extins, în 2005, şi la România şi Bulgaria. Forumul a devenit o importantă platformă pentru dialog, consultări şi schimb de opinii în vederea armonizării poziţiilor statelor participante în ceea ce priveşte securitatea regională, fiind create, în acest sens, grupuri de lucru specializate la nivel de experți.
Pe perioada Președinției, România, prin MAI, a organizat mai multe Grupuri de Lucru la nivel de experți în domeniul traficului rutier, al serviciilor de urgență, în special SMURD (Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare) din România, protecția martorilor. Evaluarea rezultatelor acestor Grupuri de Lucru va fi realizată în cadrul Conferinței de la București, care se va desfășura la Muzeul Naţional de Artă al României.