Site icon TIMP ROMÂNESC

La Cernăuți se desfășoară școala de vară româno-moldo-ucraineană „Geopolitica”

Foto: BucPress

La 17 iulie 2017, la Cernăuți, în Sala Verde a Universității Naționale „Iuri Fedkovici”, a avut loc deschiderea oficială a școlii de vară româno-moldo-ucrainene „Geopolitca” (ediția a XIV-a, etapa Cernăuți), având ca temă  „Trilaterala ROMÂNIA – UCRAINA – MOLDOVA: geopolitică şi strategii de securitate”, precizează BucPress.În cadrul acestei școli, experții politici, experții media, diplomații din România, Republica Moldova și Ucraina discută cu studenții din cele trei state despre subiecte geopolitice, geostrategige și informaționale de actualitate.

În timpul deschiderii oficiale a școlii internaționale de vară „Geopolitica” a luat cuvântul Liubov Melniciuc, directorul Centrului de Studii Românești din cadrul Universității din Cernăuți, Tamara Marusik, prorectorul universității cernăuțene, Mihailo Pavliuk, primul locțiitor al șefului Administrației Regionale de Stat Cernăuți. Un cuvânt de salut și de încurajare a unor astfel de acțiuni științifice internaționale a fost rostit de Eleonora Moldovan, consul General al României la Cernăuți.

Prof. dr. Vasile Smileanu de la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale – ASE, Director Fondator al Revistei „GeoPolitica”, a povestit participanților la școala de vară despre modelul românesc de securitate în comunicatul „România – donor de securitate pentru Ucraina şi Republica Moldova”.

Prof. univ. dr. Natalia Strelciuk de la Universitatea din Cernăuți a analizat realitatea politică ucraineană în contextul agresiunii ruse și nepregătirii strategice a Ucrainei pentru contractarea efectelor acestei agresiuni,  prof. univ. dr. Taras Lupul, a prezentat o descriere a „himerelor geopolitice” rusești față de Ucraina.  Experții politici, diplomații și jurnaliștii de politică externă din Ucraina, România și Republica Moldova au discutat, de asemenea, despre securitatea regională, politica energetică, amenințările la adresa securității regionale, cooperarea transfrontalieră, diplomația populară, conflictul din estul Ucrainei, relațiile cu Rusia, amenințările informaționale regionale.

În data de 18 iulie, cursanții școlii de vară vor participa la unele prezentări în cadrul unui colocviu despre configurația geopolitică în trilaterala România – Moldova – Ucraina. Va fi realizat și un bilanț al discuțiilor din cadrul evenimentului științific

Organizatorii acestui eveniment științific, desfășurat sud auspiciile Consulatului General al României la Cernăuți, sunt: Universitatea Națională „Iuri Fedkovici” din Cernăuți, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Asociația de Geopolitică „Ion Conea” din București, Centrul Regional de Cercetare şi Analiză a Riscurilor Transfrontaliere din Suceava.

Exit mobile version