Ajuns la cea de-a șasea ediție, evenimentul a adunat câteva sute de tineri moldoveni, dornici să studieze peste Prut. Aici, se pot informa despre ofertele universităților din România, procesul de admitere, actele de care au nevoie pentru studii. Târgul, desfășurat de Federația Asociațiilor de Basarabeni din România va avea loc și în nordul țării, pe 8 iulie, la Bălți, dar și în sudul R.Moldova, la Cahul, pe 9 iulie, anunţă RFI.
Târgul Universităților din România a fost asaltat de proaspeții absolvenți de liceu de la Chișinău. Emoționați, unii tineri au venit împreună cu părinții pentru a alege, spun ei, o universitate bună și prestigioasă. Îmbulzeală mare a fost chiar la intrare, la standul Universității ”Ștefan cel Mare” de la Suceava. Mihai este voluntar și încearcăsă-i convingă pe basarabeni să-și facă studiile la instituția pe care o reprezintă. ”Cel mai des tinerii veniți aici ne întreabă despre condițiile din campusul universitar. La Suceava condițiile în cămine sunt foarte bune, nu ai nevoie de garsonieră. De asemenea, le vorbim absolvenților despre actele de care au nevoie când își depun dosarul, cum trebuie să completeze un formular”.
Dumitru Marcenco are 22 de ani, este în anul IV la facultatea de Inginerie a Universității de la Petroșani. Este mulțumit că a ales să meargă la studii în România și îndeamnă proaspeții absolvenți să-și depună dosarele.”Am colegi și prieteni care anterior și-au depus dosarele pentru a învăța în țara vecină. Sunt mulțumiți, avem o viață frumoasă. Ceea ce este important, în România nu există corupție în învățământ. Dacă încerci să dai mită, vine poliția și te ia. Înveți, bine, nu, pleci. Nu sunt cazuri ca profesorii să nu te admită la ore dacă nu le-ai dat ceva”.
Și Ana-Maria învață la Universitatea de la Petroșani, facultatea de științe, specializarea administrație publică. Tânăra vine cu un sfat pentru basarabenii care nu au decis încă unde să-și continuă studiile.”Absolvenților le-aș spune să vină în România. Este o experiență de nedescris. Câștigi și te îmbogățești atât pe plan profesional, cât și spiritual. Cunoști foarte multă lume și e super. Tinerilor moldoveni le-aș spune să depună actele pentru studii, fără nici un regret”.
Adriana Nicula a absolvit în acest an liceul Academiei de Științe din Moldova. Optează pentru o universitate din România, întrucât, spune tânăra este o bună alternativă, va avea mai multe perspective.”Am deschidere în lume, pot să plec prin proiecte internaționale, pot să mă implic în mai multe lucruri. Cred că am mai multe oportunități, dacă merg în România la studii, decât dacă rămân în R.Moldova. În România avem mai multe posibilități de a participa la proiecte internaționale ceea ce ulterior îmi va da șansa ca să merg în străinătate”.
Așadar, tinerii moldoveni care vor la studii în România au făcut coadă la standurile universităților din Iași, Suceava, Constanța, Brașov, București. Spre exemplu, Alexandru și-ar dori să facă jurnalism sau facultatea de litere la Universitatea de la Brașov.”Prefer să merg la o universitate din România pentru că diploma este recunoscută în Europa. Cred că voi ajunge la Brașov. Îmi place acest oraș”, ne spune tânărul.
Președintele Federației Asociațiilor de Basarabeni, Nicolae Cojocari vorbește la RFI despre importanța Târgului, organizat în R.Moldova.”Ne dorim să venim în ajutor absolvenților și viitorilor studenți pentru o informare corectă. Să reușească să acceseze aceste locuri pentru basarabeni. Ne dorim să facem cunoștință cu viitori studenți aici la Chișinău, dar și la Bălți și Cahul. Când ne vom vedea în România, deja să aibă la cine apela, în caz că vor avea nevoie”.
Cojocari vine și cu unele precizări legate de depunerea dosarelor.” Aici la târg, tinerii vin să se informeze despre procedura de admitere și modalitățile de transmitere a dosarului. Dacă optează pentru depunerea on-line, accesează site-urile universităților, iau adresele la care pot fi trimise dosarele. În plus,candidații pot să-și depună dosarele prin poștă sau personal. Aici la târg, de fapt, avem o campanie de informare. Dosarele în acest an nu se mai depun la Chișinău, Bălți și Cahul, ci se depun direct la universități. Ba mai mult, tinerii pot să-și depună actele la mai mult universități, concomitent. Nu doar la trei instituții, cum se făcea până acum. În cazul în care ești acceptat la mai mult instituții, o alegi pe cea care îți convine”, conchide președintele FAB.
În acest an, peste 2800 de locuri în universitățile din România sunt oferite absolvenților de liceu din R.Moldova. Dosarele pot fi depuse în perioada 10 – 17 iulie.