Site icon TIMP ROMÂNESC

La Cluj – Napoca a început Olimpiada Internațională de Matematică

Cea de-a 59-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică, care se desfășoară la Cluj-Napoca în perioada 3-14 iulie 2018, reunește peste 900 de invitați străini și mai mult de 600 de tineri participanți din peste 100 de țări, cei mai buni elevi la matematică din întreaga lume, precum și actori instituționali de prim-plan. La sesiunea de deschidere au participat președintele României, Klaus Iohannis, ministrul Educației, Valentin Popa, președintele Olimpiadei Internaționale de Matematică, Geoff Smith, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, președintele Societății de Științe Matematice din România, Radu Gologan, managerul Olimpiadei Internaționale de Matematică 2018, Valentin Claudiu Cuibus și președintele de onoare al Olimpiadei Internaționale de Matematică 2018, Valentin Barbu.

Olimpiada Internațională de Matematică este cel mai prestigios concurs dedicat elevilor în domeniul științelor exacte. Aceasta are loc anual, prima ediție fiind găzduită în anul 1959, în România.

În ceea ce privește ediția din anul 2018 găzduită la Cluj-Napoca, manifestarea educațională este de mare amploare, cu peste 2.000 de participanți (elevi, profesori, lideri de grup, observatori și voluntari) din 114 țări participante.

Organizarea Olimpiadei Internaționale de Matematică din 2018 se conectează simbolic la țara noastră din două perspective. Pe de-o parte, istoria IMO datează din 1959, când prima ediție a avut loc în România, cu șapte țări participante: România, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Cehoslovacia, Germania de Est și URSS. De atunci, evenimentul a avut loc în fiecare an (cu excepția anului 1980) în diferite țări.

România a mai organizat și edițiile din anii 1959 (la Brașov), 1960 (la Sinaia), 1969, 1978 și 1999 (ultimele trei ediții fiind organizate la București). Olimpiada Internațională de Matematică (IMO) este cea mai mare, cea mai veche și prestigioasă competiție din domeniul științelor exacte. De asemenea, evenimentul marchează, în același timp, și unul dintre cele mai importante momente ale istoriei naționale – 100 de ani de la Marea Unire din 1918, 100 de ani de existență a statului național unitar, România modernă.

Exit mobile version