Spania a înaintat astăzi Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene instrumentul de ratificare al Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană şi Moldova, după ce acesta a fost semnat de Majestatea Sa Regele, şi autorizat în prealabil de Parlament, anunța Ambasada Spaniei în România.
Ratificarea este dovada angajamentului ferm al Spaniei faţă de Moldova. Acest Acord de Asociere – aflat deja într-o fază de aplicare provizorie – reprezintă un element cheie pentru dezvoltarea relaţiei dintre Uniunea Europeană şi Chişinău şi presupune o agendă ambiţioasă de reforme benefice atât pentru societatea moldovenească cât şi pentru cea europeană. Acordul prevede în egală măsură stabilirea unei zone de liber schimb cuprinzător şi aprofundat ce va permite integrarea progresivă a ţării pe pieţele europene, se arată în comunicat.
Acordul se încadrează în contextul Politicii Europene de Vecinătate şi, concret, în cel al Asociaţiei Estice din care face parte Moldova, împreună cu Ucraina, Georgia, Armenia şi Azerbaijan. Spania a ratificat de asemenea Acordul de Asociere dintre Uniunea Europeană şi Georgia. La rândul său, Ucraina a semnat un Acord de Asociere asemănător ce a fost ratificat de către Spania şi înaintat Secretariatului General al Consiliului în data de 19 mai anul curent.
Spania este a 26-a țară care a ratificat Acordul după România, Letonia, Estonia, Malta, Lituania, Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Suedia, Polonia, Croaţia, Danemarca, Irlanda, Germania, Olanda, Cehia, Marea Britanie, Franţa şi Portugalia, Luxemburg, Slovenia, Finlanda, Belgia, Austria și Cipru.
Doar două state din cele cele 28 de state membre ale UE au mai rămas să ratifice Acordul de Asociere Rep. Moldova-UE. Este vorba despre Grecia și Italia.
Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană a fost semnat pe 27 iunie 2014 şi a fost ratificat de Parlamentul de la Chişinău la 2 iulie, procedură care trebuie îndeplinită de toate statele membre ale UE.