Pandemia COVID19 nu a avut impact asupra cazurilor de delfini eșuați, din păcate. De la începutul anului și până acum au fost înregistrate 53 de cazuri pe tot litoralul românesc, în condițiile în care anul trecut numărul total de eșuări a fost tot de 53. Prin Ziua Delfinului, ONG Mare Nostrum trage un semnal de alarmă asupra acestui aspect, ca în fiecare an. Focusul principal în acest an este construirea unei comunități funcționale, care să ajute la observarea cetaceelor din Marea Neagră.
Cele mai multe cazuri de delfini eșuați s-au înregistrat în zona Năvodari, Mamaia, Eforie și Vama Veche. Numai în luna aprilie au fost 12 cazuri, în decurs de o săptămână: ”Ne-am fi dorit ca pandemia să limiteze și numărul de cazuri de delfini eșuați, dar din păcate nu s-a întâmplat acest lucru. O mare parte din cazuri au fost înregistrate în aprilie, când teoretic, există prohibiție la calcan. Cu toate acestea, în decurs de o săptămână, ne-am dus la 11 cazuri de eșuări, o treime din ele având ca motiv principal plasele pescărești”, spune Marian Paiu, expert ecolog, coordonator Departament Conservarea Biodiversității.
Problema delfinilor eșuați nu este una nouă, dar este una cât se poate de dramatică, în condițiile în care numărul delfinilor din Marea Neagră scade constant: ”Facem toate eforturile pentru a cunoaște cât mai bine numărul de exemplare rămase în Marea Neagră, dincolo de proiecte precum CeNoBS si ANEMONE. Ultimele estimări ale abundenței datează din secolul trecut. Reușita acestor actiuni de monitorizare și supraveghere rerezintă un pas important în găsirea soluțiilor reale pentru conservarea cetaceelor din Marea Neagră”, menționează Marian Paiu.
În acest an, Ziua Delfinului se mută în online. Timp de mai multe săptămâni, toți iubitorii delfinilor vor avea acces la cele mai interesante informații despre delfini și se pot implica trimițând imagini sau filmulețe cu aceștia, din observațiile lor. – sursa: ongmarenostrum.wordpress.com