Celula de criză interinstituțională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso verifică autenticitatea înregistrării difuzată în data de 31 octombrie 2016 a unui material video cu cetăţeanul român Iulian Gherguţ.Celula de criză interinstituțională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen.
Celula de criză interinstituţională lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei.
MAE reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauţia.
Celula de criză interinstituțională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso, convocată la data de 4 aprilie 2015 (din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN, Administraţia Prezidenţială), este constituită conform “Metodologiei de comunicare şi acţiune pentru instituţiile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României” (aprobată de ședința CSAT din 3 iulie 2013).
Împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor.
În luna mai 2015, în presă a fost difuzat un mesaj audio referitor la cetățeanul român, pentru care de asemenea, s-au făcut verificări.
Cetăţeanul român răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso făcea parte dintr-o echipă de patrulare care asigura securitatea perimetrului exploatării miniere. Potrivit reprezentanţilor companiei, citaţi de Reuters la momentul dispariției românului, cinci bărbaţi înarmaţi au atacat o maşină care efectua o patrulă de rutină. Şoferul şi un jandarm care îl însoţea au fost răniţi. Atacatorii s-au îndreaptat apoi spre graniţa cu statul Mali, susţin aceleaşi surse. Incidentul s-a produs în nordul Burkinei Faso, în apropierea graniţei cu statul Mali, la o mină de mangan deținută de compania Pan African Minerals, subsidiară a Frank Timiș Corporation.
“Una dintre patrulele noastre a fost atacată” și „românul care conducea patrula a fost răpit”, a declarat, la vremea respectivă, directorul societății Pan African Minerals, precizând de asemenea că un jandarm este grav rănit, iar șoferul este rănit la un picior.
Potrivit unei surse de securitate locale, atacul a fost condus de cinci persoane înarmate, care, după ce l-au răpit pe agentul de securitate român, s-au îndreptat către granița cu Mali.