La 26 august 2018 va avea loc deschiderea oficială a Centrului de Informare al României (CIR) din cadrul Primăriei Solotvino, proiect realizat cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și implementat de asociații ”Nadia” (Speranța) și ”Maramureș-Solotvino” din localitate, anunță Consulatul României la Solotvino.
Centrul de Informare al României este o unitate de informare, promovare şi predare a limbii, culturii şi civilizaţiei româneşti, fără personalitate juridică și care îşi desfăşoară activitatea …în cadrul Primăriei din Solotvino.
Principalele atribuții ale C.I.R. Solotvino sunt:
– asigurarea condiţiilor didactice şi materialelor pentru studierea limbii române de către studenţi, elevi, profesori şi publicul interesat;
– elaborarea, iniţierea şi dezvoltarea unor proiecte în domeniul lingvistic;
– organizarea unor activităţi extra-curriculare destinate promovării limbii, culturii şi civilizaţiei româneşti;
– găzduirea unor evenimente culturale;
– organizarea de evenimente cu ocazia sărbătorilor publice importante: Ziua Naţională a României, Ziua Culturii Naţionale, Ziua Limbii Române, Ziua Europei etc.;
– promovarea culturală, educaţională şi turistică a României, ca stat membru al Uniunii Europene;
– informarea cu privire la principalele evoluţii din sfera socială, economică și publică din România, inclusiv cele derivate din statutul României de stat membru al Uniunii Europene;
– promovarea colaborării transfrontaliere;
– orice alte activităţi din competenţa Centrului.
Centrul de Informare al României la Slatina/Solotvino (Ucraina), ca parte a demersurilor guvernamentale pentru sprijinirea comunităților românești din afara granițelor țării în promovarea și conservarea identității etnice, culturale și lingvistice, a fost aprobat de Guvernul României în ședința din 13 septembrie 2017. Rolul centrelor de informare este promovarea intereselor României în relația bilaterală de predare a limbii române și a elementelor de cultură și civilizație românească prin elaborarea unor proiecte în domeniul lingvistic și organizarea unor evenimente culturale și de diplomație publică și culturală, precum și a sărbătorilor naționale.
Memorandumul adoptat de guvern prevedea înființarea centrului de la Slatina/Solotvino până la finalul anului trecut, fiind o prioritate asumată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni pentru 2017.
Începând cu anul 2015, astfel de unități au fost deschise și la Comrat și Bălți (Republica Moldova) și Ismail (Regiunea Odessa, Ucraina).
Pe lista viitoarelor Centre de Informare pe care România intenționează să le deschidă în comunitățile românești din afara granițelor mai figurau alte două centre – la Bor (Serbia/Valea Timocului) și Korcea (Albania), zone în care există importante comunități românești.