Site icon TIMP ROMÂNESC

La Ramallah se va desfășura a patra sesiune a Comitetului interguvernamental româno-palestinian.

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a primit-o luni, 28 martie 2022, pe Amal Jadou, vice-ministrul Afacerilor Externe și Expatriaților al Palestinei, în contextul vizitei acesteia la București.

Cu prilejul întrevederii, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat interesul pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale în baza bunei cooperări tradiționale, salutând dinamica pozitivă a dialogului politico-diplomatic. În acest sens, cei doi oficiali au reiterat disponibilitatea față de organizarea, în 2022, la Ramallah, a celei de-a patra sesiuni a Comitetului interguvernamental româno-palestinian.

Dialogul a prilejuit și un schimb de opinii cu privire la evoluțiile de securitate din Ucraina, vice-ministrul afacerilor externe și expatriaților Amal Jadou mulțumind, cu acest prilej, pentru întreg sprijinul acordat de România în vederea repatrierii cetățenilor palestinieni din Ucraina și exprimând apreciere pentru eforturile autorităților române de gestionare a acestei situații de criză, inclusiv pentru modul în care România oferă asistență tuturor refugiaților din Ucraina.

Cei doi demnitari au avut, totodată, un schimb de opinii cu privire la Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, prilej cu care vice-ministrul afacerilor externe palestinian a mulțumit pentru poziția tradițională echilibrată și echidistantă a României în acest dosar. În acest context, ministrul român de externe a reiterat sprijinul constant al țării noastre pentru crearea condițiilor favorabile reluării dialogului direct între cele două părți, în vederea soluționării conflictului și implementării soluției celor două state, poziție exprimată și cu prilejul recentei vizite a ministrului afacerilor externe al Israelului în România, Yair Lapid.

Cu prilejul vizitei la București a viceministrului Amal Jadou, a avut loc și o rundă de consultări politico-diplomatice cu secretarul de Stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Cornel Feruță.

Discuțiile s-au concentrat asupra stadiului actual al relațiilor bilaterale și a modalităților concrete de dezvoltare a acestora în diverse domenii sectoriale de interes comun, precum educația, afacerile interne, serviciile publice și sociale. În context, secretarul de stat Cornel Feruță a exprimat deschiderea României pentru consolidarea cooperării în domeniul educației, ca modalitate concretă de sprijinire a procesului de consolidare instituțională a Palestinei, sens în care a amintit de creșterea numărului de burse acordate de România studenților palestinieni.

În ceea ce privește domeniul economic, în timpul consultărilor, cei doi oficiali au fost de acord asupra necesității impulsionării mediilor de afaceri din România și Palestina în vederea utilizării oportunităților de afaceri deja existente și a identificării unor noi proiecte de interes comun.

De asemenea, secretarul de Stat român a reiterat sprijinul constant acordat de România Palestinei în cadrul UE, precum și pentru deblocarea fondurilor destinate acestei țări, fără condiționalități.

Vic-ministrul afacerilor externe palestinian a mulțumit pentru contribuția României la UNRWA în ultimii ani, subliniind că aceasta reprezintă o dovadă concretă a prieteniei româno-palestiniene.

Dialogul a prilejuit și un schimb de opinii aprofundat asupra Procesului de Pace în Orientul Mijlociu, context în care secretarul de stat Cornel Feruță a reiterat sprijinul constant al României pentru soluționarea conflictului israeliano-palestinian prin intermediul negocierilor directe și pentru implementarea soluției celor două state, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate. Totodată, a evidențiat că orice demers care poate contribui la deblocarea Procesului de Pace în Orientul Mijlociu sau la crearea unei atmosfere favorabile reluării acestuia, va fi susținut de România, având în vedere că este în beneficiul ambelor părți și al stabilității regionale, direct relevante pentru securitatea UE și a României.

 

 

 

 

Exit mobile version