În contextul vizitei în România a președintelui Parlamentului Republicii Lituania, Viktoras Pranckietis, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a salutat, inaugurarea, la 3 octombrie 2017, a lectoratului de limbă, cultură și civilizație română din cadrul Universității Vilnius, primul de acest fel din țările baltice.Evenimentul s-a desfășurat în amfiteatrul UKD din cadrul Institutului de Limbi Străine.
Lectoratul, aflat în primul său an de funcționare, se adresează atât studenților Universității din Vilnius, cât și tuturor celor care doresc să învețe sau să-și perfecționeze limba română. În anul universitar 2017 – 2018, pentru cursurile de limba română s-au înscris 14 cursanți. Înscrierile se pot face semestrial, pe site-ul oficial al Universității din Vilnius.
La eveniment au participat, printre alții, membri ai corpului diplomatic al României, acreditați la Vilnius și membri ai conducerii Universității din Vilnius. Universitatea din Vilnius a fost reprezentată de prof. univ. dr. Roma Kriaučiūnienė (directorul Institutului de Limbi Străine) și prof.univ.dr. Meilutė Ramonienė (decanul Facultății de Filologie). La eveniment a fost prezent și Ambasadorul Extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Lituania și Republica Letonia, Excelența Sa domnul Dan Adrian Bălănescu.
Teodor Meleșcanu s-a întâlnit, la București, cu Viktoras Pranckietis, președintele Parlamentului Lituaniei, ocazie cu care a fost evocată dinamica dialogului politic dintre cele două țări din ultimii ani și confirmat nivelul foarte bun al relațiilor româno-lituaniene, atât în plan bilateral, pe dimensiunea executivă și parlamentară, cât și în cadrul UE și NATO. Au fost menționate perspectivele de intensificare a schimburilor economice și investițiilor, favorizate de o creștere economică sustenabilă în ambele țări.
Ambele părți au abordat și principalele teme de pe agenda europeană, relevându-se convergența de opinii și de interese în multe dosare de actualitate, precum și determinarea de a consolida proiectul european.
Interlocutorii au evidențiat importanța Parteneriatului Estic, a consolidării relațiilor de vecinătate și a formatelor de cooperare regională, precum București 9 și Inițiativa celor Trei Mări, ca factori de consolidare a cooperării la nivel UE. Șeful diplomației române a subliniat angajamentul țării noastre pentru o relație transatlantică solidă, precum și pentru o cooperare robustă pe linie de apărare.