Site icon TIMP ROMÂNESC

Lagarde le oferă băncilor şi companiilor de stat din Grecia facilitatea de a realiza uşor concedieri

ELEFTHEROTYPIA (Grecia), 26 iulie 2013 – FMI readuce în discuţie problema concedierilor ăn Grecia și stabilirea unei proceduri mai flexibile, la dispoziția guvernului elen. Potrivit Eleftherotypia, citată de Rador, nu a trecut nicio lună de când troica CE-BCE-FMI cerea guvernului grec şi ministrului muncii să dea frâu liber concedierilor. Într-un raport cu privire la economia din zona euro, FMI solicită măsuri suplimentare pentru reducerea costului muncii în Grecia, dar şi relaţii de muncă mai flexibile, deschizând, în esenţă, subiectul unei noi reduceri a salariului minim stabilit în prezent la 586 de euro.

Concret, într-un capitol special referitor la reformele în statele membre ale zonei euro, FMI caracterizează drept o prioritate pentru Grecia îmbunătăţirea ”flexibilităţii” pieţei muncii, consolidarea competitivităţii şi îmbunătăţirea mediului de afaceri. Chiar dacă precizează că au fost realizate reforme importante pe piaţa muncii, cum ar fi reducerea plăţilor compensatorii în caz de concediere, reducerea salariului minim şi schimbări în negocierile colective, FMI face un pas înainte şi cere reducerea contribuţiilor de asigurare astfel încât bugetul să nu fie afectat și măsuri pentru reducerea Costului Unitar al Forţei de Muncă.

Presa elenă remarcă existent unei contradicții în documentul FMI, arătând că deşi au avut loc reduceri importante ale salariilor în Grecia din 2008 încoace, aceste reduceri nu se regăsesc în preţuri deoarece reducerile de salarii au fost folosite în general pentru refacerea marjelor de profit ale companiilor atât în Grecia, cât şi în Portugalia şi Irlanda!

Şeful FMI în Grecia, Paul Thomsen, a fost categoric în întâlnirea avută cu ministrul grec al muncii Giannis Vroutsis. ”Trebuie să deblocaţi concedierile şi trebuie să facilitaţi mobilitatea în cadrul companiilor” a spus el, cerând crearea unui nou cadru pentru concedieri, adică disponibilizări în masă.

Măsura ar putea, potrivit unor surse guvernamentale, „să fie aplicată chiar şi în companii de stat şi în bănci, unde condiţiile de muncă sunt echivalente cu cele din sectorul privat, iar angajaţii au relaţie de muncă de perioadă nedeterminată conform dreptului privat”. Se prefigurează astfel restructurări în companiile din domeniul apărării, în companiile aflate în curs de privatizare, dar şi în băncile care au personal ce ar trebui disponibilizat în urma desfiinţărilor sau fuziunilor realizate în domeniul bancar

Exit mobile version