Site icon TIMP ROMÂNESC

Laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu”, în cea mai mare grădină florală olandeză, Keukenhof

sursa foto: Asociația ”Doamna Maria Brâncoveanu”, Țările de Jos

Laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu”, cea dintâi lalea olandeză cu nume românesc, a înflorit, pentru al treilea an consecutiv, în renumitul parc Keukenhof, din Ţările de Jos.

Pentru prima dată în cei cinci ani de cultivare (2018-2022), 325 de bulbi ai lalelei „Doamna Maria Brâncoveanu” au înflorit în această primăvară atât în pavilionul Willem-Alexander, datorită participării ca expozant a cultivatorului acestora, domnul Christian Kolk din Kloosterburen, cât și în aer liber, în apropierea aceluiași pavilion. Parcul Keukenhof poate fi încă vizitat până la data de 15 mai a.c., anunță Asociația „Doamna Maria Brânvoveanu” într-un comunicat de presă.

Laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu″ este un proiect al parohiei ortodoxe române „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam, proiect care, cu binecuvântarea și sub coordonarea Părintelui Paroh Protopop Dr. Ioan Dură, este pus în practică de Asociaţia „Doamna Maria Brânvoveanu”, se mai arată în comunicat.

Laleaua a înflorit și în grădina bisericii parohiei „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam, lângă Troiță și în apropierea puietului descendent din Teiul lui Eminescu, precum și la mormintele celor doi soldați români căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial, ale căror oseminte se află în Cimitirul Militar din Leusden.

Bulbi ai lalelei „Doamna Maria Brâncoveanu” au fost dăruiţi către diferite lăcaşe de cult, instituţii şi personalităţi ale vieţii culturale din România, Ţările de Jos, Grecia, Republica Moldova, Franţa şi Germania. Printre acestea se numără: Patriarhia Română, Catedrala Mântuirii Neamului, Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale din Paris, Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti, mănăstirile ctitorite de domnitorul Constantin Brâncoveanu, biserica Sfântul Sava din Iaşi, Arhiepiscopia Râmnicului, Administraţia Prezidenţială, grădina Senatului României, municipiul Râmnicu Vâlcea, Institutul Român/Biblioteca Română din Freiburg, grădinile botanice din Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca.

Aceiași bulbi ai lalelei au fost oferiţi Regelui Willem-Alexander şi Reginei Máxima ai Ţărilor de Jos, Familiei Regale a României, unor aşezăminte de cult din București, din judeţele Prahova, Vâlcea, Covasna, Mehedinţi, Maramureş, Suceava, Braşov, precum şi mănăstirii Izvorul Tămăduirii de pe insula grecească Sikinos.

Asociaţia „Doamna Maria Brâncoveanu” îşi desfăşoară activitatea în cadrul parohiei „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam și a intrat în cel de-al șaselea an de activitate.

Exit mobile version