Site icon TIMP ROMÂNESC

Lansare de carte în cadrul Campaniei ”Salvați școlile din Transnistria”

Vineri, 23 mai, la Biblioteca Națională a R. Moldova din Chișinău va fi lansat volumul ”Martiriul transnistrean sub jugul totalitar rusesc”, semnat de Radion Cucereanu (publicist), Eleonora Cercavschi (director al Liceului Teoretic “Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol) și Dumitru Apetri (doctor în filologie).

Lansarea face parte din evenimentele organizate în cadrul campaniei “Salvați școlile din Transnistria”, inițiată de Asociației Promo-LEX.

Volumul reprezintă o culegere de materiale științifice și literare, pagini de memorialistică despre Transnistria, care, potrivit organizatorilor evenimentului îmbogățește documentarea istorică despre această regiune.

La eveniment sunt invitați scriitori, publiciști, reprezentați ai autorităților, elevi, profesori, absolvenți ai școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, reprezentanți ai societății civile și ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău.

De asemenea, în cadrul evenimentului vor fi prezentate concomitent două expoziții de fotografii. O galerie de fotografii realizate de Octavian Bâlea și publicate în volumul ”Transnistria temnița limbii române” și Expoziția de fotografii PhotoVoice realizată de elevii Liceului “Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol.

Evenimentul este organizat de Asociația „Lumina” a Pedagogilor Transnistreni din Republica Moldova cu sprijinul Asociației Promo-LEX și a portalului Moldova.org. Scopul campaniei este solidarizarea cu elevii, părinții și cadrele didactice care învață și activează în instituțiile de învățământ cu predare în limba română aflate în zona de securitate, dar și informarea publicului larg despre problemele cu care se confruntă aceștia.

În cadrul campaniei, organizatorii au lansat un A P E L PUBLIC privind garantarea dreptului la educație în regiunea transnistreană a Republicii Moldova (aici), care poate fi semnat de orice persoană sau organizație care susține dreptul la educaţie în limba română al copiilor din regiunea transnistreană, un  drept fundamental, ce trebuie să asigure dezvoltarea individului precum şi respectarea dezideratului părinţilor de a asigura educaţia copiilor lor conform propriilor convingeri religioase şi filozofice.

Potrivit Promo-Lex, în ultimii 22 ani, administrația de la Tiraspol a întreprins nenumărate acţiuni de intimidare, persecutare şi blocare a activităţii instituţiilor de învăţământ din regiunea transnistreană, care au refuzat să accepte controlul administraţiei de la Tiraspol, insistând astfel să rămână sub jurisdicţia autorităţilor constituţionale ale R. Moldova.

Provocările din ultima perioadă, sugerează că administrația din Tiraspol planifică închiderea școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, existând  riscul că la 1 septembrie 2014, cele 8 instituții de învățământ în care studiază peste 1500 de elevi, să nu mai fie deschise.

Campania “Salvați școlile din Transnistria!” este realizată în parteneriat cu Ministerul Educației din R. Moldova.

Exit mobile version