Site icon TIMP ROMÂNESC

Lansarea, în limba română, a autobiografiei „Istorii care nu s-au povestit” de Richard Armonn

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv continuă organizarea de evenimente la sediu, dedicate literaturii israeliene de limbă română, marți, 14 decembrie 2021, ora 17:00, ICR Tel Aviv cu lansarea volumului autobiografic „Istorii care nu s-au povestit”, tradus din limba ebraică de Magdalena Brătescu în 2020 și semnat de Richard Armonn, personalitate marcantă a comunității israeliene de origine română.

Evenimentul, în limba română, va fi moderat de Cleopatra Lorințiu, director adjunct ICR Tel Aviv, și va fi transmis prin live streaming pe canalul YouTube al instituției – https://www.youtube.com/channel/UCrV8OAoQyKqOA7d1dGrFesQunde vor lua cuvântul personalități culturale și academice precum Avraham Poraz, jurist, fost membru în Knesset și fost Ministru de Interne, Dr. Doron Coler, membru în conducerea organizației A.M.I.R, și Richard Armonn, autorul.

În conformitate cu restricțiile actuale impuse de autoritățile locale, pentru participare va fi necesară respectarea regulilor de igienă și distanțare și prezentarea certificatului de vaccinare sau a unui test Covid negativ.

„Volumul a fost scris din dorința autorului de a face public punctul său de vedere asupra conexiunilor dintre viața personală și cea profesională, și problemele importante legate de dezvoltarea și progresul Statului Israel în ultimele decenii. (…) Traseul vieții personale, profesionale și publice, care îl situează pe autor – uneori doar ca prezență și alteori ca jucător activ și chiar de frunte, în intersecții importante din istoria Statului Israel, dezvăluie cititorului biografia lui Richard Armonn, pe axele dinamice centrale care i-au clădit identitatea”, susțin organizatorii.

Richard Armonn (născut la 12 decembrie 1933 la București) este o figură proeminentă a israelienilor cu origini românești. A deținut funcții importate în domeniul financiar al economiei israeliene și a fost un factor important al dezvoltării cooperării financiar-economice israeliano-române. Cu o formație universitară deopotrivă tehnică și juridică dobândită în România, Richard Armonn a urmat (după ce a făcut Alyia în 1958) și cursurile Universității Ebraice din Ierusalim pentru științe politice și management. În timpul Războiului de Șase Zile din 1976, Richard Armonn a luptat într-o unitate de infanterie și a fost rănit în lupta de la Um-Katef. Parcursul său israelian include funcția de co-director general al Grupului Băncii Hapoalim, fiind și responsabil al Departamentului de creditare al acestei bănci vreme de 23 de ani; președinte al Societății de Investiții Gmul-Societatea Centrală a Kupot Gemel și a Fondurilor de pensii; președinte al societății de asigurare Hasneh; președinte al Fondului Berl Katznelson (funcție pe care a deținut-o vreme de 13 ani, timp în care a salvat Fondul, l-a reabilitat, i-a construit o bază economică și a înființat Centrul ideologic). După 1989, Richard Armonn a contribuit la înființarea primei bănci comerciale BECIC cu parteneriat românesc și străin. S-a implicat în înființarea Camerei de Comerț Israel-România, fiind ales președinte al Camerei o perioada îndelungată, implicându-se în realizarea de întâlniri și cooperări între oamenii de afaceri din cele două țări, remarcate la cel mai înalt nivel și apreciate de președinții României din acea perioadă.

A fost numit Primul Consul Onorific al României în Statul Israel după revoluție.

În amintirea copilăriei sale, derulată pe parcursul frământat din anii celui de al Doilea Război Mondial, timp în care o parte din familia sa a fost ucisă la Auschwitz și în Transnistria, Richard Armonn este, în prezent, un factor activ în prezentarea „Eroismului conducerii evreiești în opera de salvare în perioada Holocaustului (1940-1944)”, fiind unul din promotorii organizării „Muzeului Virtual al Istoriei Comunității evreiești din România”.

Exit mobile version