Site icon TIMP ROMÂNESC

Lansări de carte, lecturi de poezie și dezbateri, în programul României la Târgul de Carte de la Göteborg

Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții (CENNAC) și ICR Stockholm, organizează în perioada 22-25 septembrie 2022 participarea României la Târgul de Carte de la Göteborg, unul dintre cele mai importante evenimente culturale din spațiul scandinav, care se reia după doi ani de absență fizică. Temele celei de-a 38-a ediții, a cărei țară invitată de onoare este Africa de Sud, sunt schimbările climatice, literatura polițistă și Voci din Ucraina, o temă suplimentară introdusă ca urmare a războiului din Ucraina.

Printre invitații români ai acestei ediţii se află Corina Oproae (poetă, traducătoare), Ștefan Constantinescu (regizor, artist vizual), Corina Ilea (cercetător, artist vizual), Arina Stoenescu (editor, traducător, scriitor), care participă la evenimente pe diverse scene din cadrul târgului. Din Suedia participă scriitori, critici literari, traducători, artiști, printre care se numără: Mikael Nydahl (traducător), Maria Lantz (artistă, curatoare, scriitoare), Annina Rabe (critic literar), Bengt Berg (poet, traducător, editor), Taliah Pollack (scriitoare de literatură pentru copii și tineret).

Programul românesc din acest an cuprinde lansarea unor cărți apărute recent în spațiul suedez, lecturi de poezie, dezbateri pe tema singurătății și a izolării, a crizei climatice și a explorării spațiului, dar și un eveniment conex, găzduit de prestigiosul Centru Hasselblad din cadrul Muzeului de Artă din Göteborg.

Joi, 22 septembrie, la Scena de Poezie va avea loc o lectură din versurile poetei Corina Oproae, a cărei antologie Tidig evighet/O eternitate timpurie a apărut în limba suedeză la Simon Editor (2020), în traducerea Teresei Wennberg. Alături de autoare, la eveniment vor mai participa poeții Isabella Nilsson (Suedia), Lina Ekdahl (Suedia), Vaiva Grainytė (Lituania). Discuția va fi moderată de Michael Nydahl, traducător, profesor la Academia Valand din Göteborg.

Vineri, 23 septembrie, va fi lansat volumul „Noah’s Ark – An Improbable Space Survival Kit”, în prezența autorilor Ștefan Constantinescu și Corina Ilea și a curatoarei suedeze Maria Lantz, contributoare la volum. O discuție pe marginea acestui volum va avea loc și în ziua următoare, pe 24 septembrie, la Centrul Hasselblad din cadrul Muzeului de Artă al orașului Göteborg.

Vineri, va avea loc și seminarul „Arta de a scrie și traduce poezie”, având ca invitați poeta și traducătoarea Corina Oproae împreună cu poetul, traducătorul și editorul suedez Bengt Berg, despre procesul traducerii și al scrierii poeziilor în contextul actual, urmat de o lectură de poezie în limbile română și suedeză. Tot pe 23 septembrie va fi lansată cartea pentru copii „Äggskal/Coajă de ou”, rezultat al colaborării dintre autoarea suedeză Taliah Pollack și ilustratoarea din România Oana Achiței. Evenimentul este organizat în colaborare cu editura pionier press. Scriitoarea suedeză Taliah Pollack și editoarea de origine română Arina Stoenescu vor discuta despre volumul recent apărut și despre importanța literaturii bilingve pentru copii și promovarea acesteia în România și Suedia.

Sâmbătă, 24 septembrie, va avea loc dezbaterea „Singurătatea și izolarea – libertate sau încarcerare?”, organizată în colaborare cu clusterul EUNIC Stockholm. Scriitorii Corina Oproae (România), Andrea Winkler (Austria) și Marcin Wicha (Polonia) vor vorbi, în cadrul unei dezbateri în limba engleză moderată de criticul literar Annina Rabe, despre contextul actual și modul în care conceptul de singurătate s-a schimbat de-a lungul timpului.

Târgul de carte de la Göteborg, cel mai mare târg de carte din Scandinavia, a fost înfiinţat în 1985, iniţial ca o conferinţă a bibliotecarilor. Târgul a devenit unul dintre cele mai moderne şi tehnologizate târguri de profil din lume, cu peste 800 de expozanţi din aproximativ 30 de ţări de pe toate continentele. Unul dintre marile evenimente culturale din nordul Europei, târgul de carte de la Göteborg atrage anual în jur de 100.000 de vizitatori. În fiecare an sunt acreditaţi la manifestare aproximativ 1.500 de jurnalişti din toată lumea, iar evenimentul şi ţara-invitată sunt, pentru o săptămână, principalul subiect al publicaţiilor suedeze şi al emisiunilor culturale Radio-TV.

 

Exit mobile version